Skip to main content

Νέο αλαλούμ με το Brexit

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο στη Βρετανία, μετά την πρωτοφανή ήττα που υπέστη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στην ψηφοφορία της Τρίτης. Με ψήφους 202 υπέρ και 432 κατά, το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία της Μέι για ένα «ήπιο», συμφωνημένο με την Ε.Ε., Brexit. Κατά της Μέι ψήφισαν και 118 Συντηρητικοί βουλευτές, το 40% περίπου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις.

Το Brexit εξελίσσεται σε βατερλό του βρετανικού πολιτικού συστήματος. Το Συντηρητικό Κόμμα, βαθιά διχασμένο, αδυνατεί να ξεκαθαρίσει τι είδους έξοδο από την Ε.Ε. θέλει. Ούτε όμως το έτοιμο να περάσει την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ Εργατικό Κόμμα φαίνεται να έχει ξεκάθαρη θέση.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εκμεταλλευόμενος την πολιτική αδυναμία της Μέι, επιδιώκει νέες εκλογές, με την ελπίδα ερχόμενος στην εξουσία να διαπραγματευτεί μία καλύτερη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο αν η προχθεσινή ήττα της Μέι θα οδηγήσει σε νέες εκλογές. Επιπλέον παραμένει ασαφές γιατί οι Ευρωπαίοι θα έδειχναν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα απέναντι στον Κόρμπιν, το πολιτικό πρόγραμμα του οποίου είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις Βρυξέλλες, όταν κληθεί να το εφαρμόσει.

Κρατώντας αμφίσημη στάση στο δημοψήφισμα του 2016, δεν ξεκαθαρίζει πώς θα πετύχει και την πίτα ολόκληρη (τα οφέλη της ένταξης) και τον σκύλο χορτάτο (μένοντας εκτός Ε.Ε.).

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί έκαναν σημαία τους το Brexit, προβάλλοντας ως πρόβλημα την ελεύθερη διακίνηση μεταναστών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που είναι μέλη της Ε.Ε., στην ουσία όμως αναπολούν επιστροφή της Βρετανίας στον ηγετικό ρόλο που είχε στο παρελθόν. Θέλουν να έχουν προνομιακή σχέση με τις Βρυξέλλες, αλλά και ελευθέρας να κάνουν δικό τους παιχνίδι με ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ…

Με το δημοψήφισμα, Κάμερον και Μέι ήλπιζαν ότι θα σύρουν την Ε.Ε. σε μία συμφωνία «ημιπαραμονής». Οι Βρυξέλλες, όμως, θέλοντας η Βρετανία να γίνει «παράδειγμα προς αποφυγήν» για χώρες που ίσως επιδιώξουν και αυτές έξοδο από το «μαντρί», τήρησαν σκληρή στάση στα δύο χρόνια διαπραγμάτευσης.

Οι επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο ως προ το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit, με σενάρια περί παράτασης, νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και άτακτης εξόδου να βρίσκονται προ των πυλών. Το πολιτικό αλαλούμ και η βαθιά κρίση που έχει προκαλέσει εντός και εκτός Βρετανίας, θα συνεχιστούν.