Skip to main content

Η σοδειά της κάλπης

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η οργή των μνημονιακών χρόνων υποχωρεί, οι ψηφοφόροι στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιλέγουν συστημικά κόμματα, αν και εμφανίστηκαν δύο νέοι κομματικοί σχηματισμοί, εξαφανίστηκαν όμως τρεις και έχασε τις μισές της δυνάμεις η Χρυσή Αυγή.

Κερδίζει έδαφος η επιστροφή στην κανονικότητα ή για την ακρίβεια σε μια νέα κανονικότητα; Η θερινή κάλπη θα το πει, μα τα στατιστικά υποδείγματα «προβάλλουν» τη βουλευτική επιρροή.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, από τις τέσσερις περιπτώσεις (1984, 1999, 2009, 2014), που οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν κατά το αμέσως προηγούμενο -των αντίστοιχων εθνικών αναμετρήσεων- διάστημα, στις τρεις απ’ αυτές ο νικητής των ευρωεκλογών κέρδισε και τις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι βουλευτικές του 2000, που το χρηματιστήριο έκανε παπάδες.

Κερδίζει έδαφος η επιστροφή στην προβλεψιμότητα; Ο πολιτικός επιστήμονας, αναλυτής και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής (www.mavris.gr), στις 14 Μαΐου είχε προβλέψει ότι η Ν.Δ. θα υπερέβαινε το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ θα προσέγγιζε τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτο με /δεύτερο κόμμα σε ευρωεκλογές.

Επιβεβαιώθηκε μαθές. Μάλιστα, το άθροισμα των ποσοστών τους αυξήθηκε αρκετά σε σύγκριση με το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2014, από 49% σε 57%, και αναμένεται στις εθνικές κάλπες να πάει πιο ψηλά.

Αλλιώς διαμορφώνεται η τάση ευρωπαϊκά. Οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από 40 χρόνια, και για να δημιουργηθεί οποιαδήποτε πλειοψηφία θα χρειαστούν οι Φιλελεύθεροι, ενδεχομένως και οι Πράσινοι. Τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όμως όσο και οι Σοσιαλιστές παραμένουν αναγκαίοι, καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε εναλλακτική πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς ή της Κεντροδεξιάς.

Σας προλαμβάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Κεντροαριστερά. Σίγουρα όχι με βάση την ιδεολογική του ταυτότητα, μα οι πέραν του σκληρού πυρήνα των οπαδών του, ηλίου φαεινότερον από πού προέρχονται.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέροντα όσα έρχονται. Η κινητικότητα που έφερε η κρίση δεν φαίνεται να έχει δύσει. Άλλαξε φύση.