Skip to main content

Ένα κράτος α-πίθανο

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας γνωρίζουμε πλέον με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά ή και να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις υπηρεσιών του αμερικανικού υπουργείου Υγείας (CDC), υπολογίζεται ότι (σε σύγκριση με τους ανήλικους) ένας άνθρωπος ηλικίας 18-29 χρονών έχει 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του από Covid. Στους 30 έως 39 χρονών αυτή η πιθανότητα αυξάνεται 45 φορές, στους 40-49 ετών 130 φορές και στους άνω των 85 εκτοξεύεται στις 8.700 φορές. Βάσει αυτής της γνώσης δόθηκε, λοιπόν, προτεραιότητα ανά τον κόσμο στον εμβολιασμό στους μεγαλύτερους σε ηλικία (καθώς και σε πιο ευάλωτους). Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και στην Ελλάδα. 

Δυστυχώς, όμως, η λογική σε αυτή τη χώρα φαίνεται ότι δεν κρατά πολύ. Αίφνης, πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι οι ηλικίες 40-49 θα χάσουν τη «σειρά» τους στον εμβολιασμό για να προηγηθούν οι ηλικίες 30-39. 

Προκειμένου να λυθεί το «μυστήριο» οι πολιτικοί συντάκτες ρώτησαν την κυβερνητική εκπρόσωπο γιατί ανοίγει πρώτα η πλατφόρμα για νεότερους. «Θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους πιο κοντά στο εμβόλιο, γιατί είναι αυτοί που θα εμβολιάζονταν αρκετά αργότερα» απάντησε εκείνη και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η αλλαγή στη σειρά έγινε για να διατεθεί στους νεότερους το απόθεμα των εμβολίων της AstraZeneca, παρά το γεγονός ότι σε πολυάριθμες χώρες του κόσμου το συγκεκριμένο εμβόλιο αποφεύγεται να δίνεται στους νεότερους. Το ίδιο ακριβώς εμβόλιο θα δοθεί πρώτα στους πολίτες 30 έως 39 (από σήμερα και στο εξής) και μετά στους 40-44 (από τη Μ.

Παρασκευή). Γιατί δίνονται λοιπόν έστω και λίγες ημέρες προτεραιότητα σε ανθρώπους που μαθηματικά κινδυνεύουν λιγότερο; 
Η απάντηση είναι απλή. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν αρέσκεται να προγραμματίζει με βάση τη λογική και τις πιθανότητες. Εν ολίγοις, ένα κράτος α-πίθανο.