Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Βουλγαρόφωνοι ορθόδοξοι χωρικοί ελθόντες μοι εγνώρισαν εμπιστευτικώς ότι την εικοστήν του μηνός, ημέραν Κυριακήν και εορτήν του Προφήτου Ηλίου κηρύσσεται αφεύκτως η επανάστασις και μοι καθώρισαν τα σημεία της συγκεντρώσεως των επαναστατών. Τούτο δεν έλειψα να ανακοινώσω τω Γενικώ Διοικητή και συστήσω Αυτώ… να λάβη τα απαιτούμενα προς προφύλαξιν ιδίως των ημετέρων χωρίων μέτρα…
Η τάσις του Κομιτάτου είνε να καταλάβη έδαφος ακριβώς εις σημεία εκείνα του νομού επί των οποίων δεν είχε τοιούτο και να καταστρέψη άπαντα τα χωρία τα κατοικούμενα υπό Τουρκαλβανών και ημετέρων Αλβανοφώνων, Ελληνοφώνων, Βλαχοφώνων και Βουλγαροφώνων… Το κίνημα, εν τοις διαμερίσμασι της ημετέρας επιρροής, φέρει βουλγαρικόν χαρακτήρα μόνον…».
Δεν έστησαν τρελό χορό για τον Προφήτη Ηλία το 1903 -όπως φαίνεται από την περιγραφή του Έλληνα πρόξενου στο Μοναστήρι, Κ. Κυπραίου- ο στόχος ήταν η μεγάλη Βουλγαρία, με τους Οθωμανούς σε αδυναμία. Γιατί τότε οι ΠΓΔΜίτες γιορτάζουν την ημέρα, και το «Ίλιντεν» στη νέα ονομασία που κατέθεσαν φιγουράρει πέρα ως πέρα;
Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς στις 2 Αυγούστου 2017 (στην πΓΔΜ ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο) οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ συνεόρτασαν στα Σκόπια την επέτειο από την εξέγερση του ΒΜΡΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία -σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή της Ιστορίας- και σφράγισαν τη νέα σελίδα με σύμφωνο καλής γειτονίας και συνεργασίας.
Με γεια τους, με χαρά τους να ομνύουν σε «κοινή ιστορία», αλλά γιατί να υψωθούν δύο αλυτρωτισμοί στη σύνθετη ονομασία, έστω κι αν τον έναν τον πάτησαν του Μακεδονικού Αγώνα τα τρένα;
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν παραπέμπει στην αρχαία Μακεδονία. Να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι στα Σκόπια διακινείται η πληροφορία (για την «Ιλιντέντσκα Μακεντονίγια»), ενώ για την Αθήνα «υπάρχει απόσταση μέχρι τη συμφωνία». Κι ακόμη μεγαλύτερη μέχρι την ηρεμία, καθώς η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να αποδέχεται την παρουσία του όρου «Μακεδονία».