Skip to main content

Κερδισμένοι και χαμένοι από το ράλι του πετρελαίου

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ποιος φοβάται το ακριβό πετρέλαιο; Οι χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές αργού και βλέπουν τις τιμές των καυσίμων να παίρνουν φωτιά. Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014.

Με τη Μέση Ανατολή καζάνι που βράζει και την κόντρα Σαουδικής Αραβίας-Ιράν να μαίνεται, φαίνεται πως πολύ σύντομα θα επαληθευθούν οι προβλέψεις για άνοδο της τιμής του αργού στα 100 δολάρια, μια εξέλιξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών του ΟΠΕΚ και πρωτίστως τα συμφέροντα του Ριάντ, που προσφάτως είχε εκφράσει την επιθυμία να δει την τιμή του αργού ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στηρίζουν αυτό το σενάριο και οι αναλυτές το βλέπουν να γίνεται πραγματικότητα πολύ σύντομα, ίσως και μέσα σε έναν χρόνο.

Τι ήταν όμως εκείνο που εκτόξευσε τις τιμές; Από τη μία, η συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και χωρών εκτός καρτέλ -κυρίως της Ρωσίας- για μείωση της παραγωγής, επαναφέροντας την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Ο καταλυτικός όμως παράγοντας που οδήγησε τις τιμές πάνω από το φράγμα των 80 δολαρίων είναι γεωπολιτικός. Από τη στιγμή που η προσφορά καθορίζεται από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, η ένταση στη Μέση Ανατολή δυναμιτίζει τις τιμές. Σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, θέτοντας εκτός αγοράς τις ιρανικές εξαγωγές, που ανέρχονταν σε δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως. Και αυτό σε μια εποχή που η δίψα των χωρών της Ασίας για πετρέλαιο ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ. Οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού καταναλώνουν περισσότερο από το 35% των 100 εκατ. βαρελιών που χρειάζεται καθημερινά ο κόσμος για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Με τις τιμές πάνω από τα 80 δολάρια, το τίμημα της Ασίας για να καλύψει τις ανάγκες της σε καύσιμα θα φθάσει το ένα τρισ. δολάρια.

Στον «πόλεμο» του πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία κατάφεραν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εστιάσουν στο κοινό τους συμφέρον, την επαναφορά των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα. Με τον αποκλεισμό του Ιράν, συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά πετρελαίου. Και φαίνεται πως δεν θα βιαστούν να αναπληρώσουν τη χαμένη προσφορά της Τεχεράνης.