Skip to main content

Θερμή υποδοχή στη Χίο

Από την έντυπη έκδοση

Του Τζέφρι Ρ. Πάιατ
Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελληνική Δημοκρατία

Ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες της διμερούς σχέσης μεταξύ των δύο σπουδαίων δημοκρατιών μας είναι οι ανθρώπινοι δεσμοί μεταξύ των Αμερικανών και των Ελλήνων. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο πανέμορφο και φιλόξενο νησί της Χίου. Αμέτρητοι Ελληνοαμερικανοί έχουν προγόνους ή συγγενείς από τη Χίο. Όταν συνάντησα τους λαμπρούς, νέους προπτυχιακούς φοιτητές από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ρώτησα το γκρουπ πόσοι απ’ αυτούς είχαν συγγενείς που έχουν ζήσει, εργαστεί ή σπουδάσει στις ΗΠΑ. Σχεδόν όλοι σήκωσαν το χέρι τους.

Οι προσωπικοί δεσμοί αυτού του είδους στηρίζουν και ενδυναμώνουν την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και τονίστηκαν επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Χίο. Όταν είχα την τιμή να συναντήσω τον δήμαρχο Βουρνού και τον μητροπολίτη Χίου, οι ιδιαίτερα ισχυροί δεσμοί του νησιού με τις ΗΠΑ ήταν κομβικό σημείο των συζητήσεών μας και, σαφώς, πηγή περηφάνειας και για τους δύο ηγέτες. Είμαι ευγνώμων στον δήμαρχο Βουρνού και τη σύζυγό του Κατερίνα που μας έδειξαν το «ζωγραφισμένο χωριό» Πυργί και μας ενημέρωσαν για την υπέροχη αρχιτεκτονική της Γένοβας. Άλλη μία τελευταία ανάμνηση από εκείνο το απόγευμα είναι οι θερμοί χαιρετισμοί που συναντήσαμε σε κάθε γωνιά. Όπως μου θύμισε ο δήμαρχος Βουρνούς, σχεδόν ο καθένας έχει κάποια σχέση με την Αμερική. Είδα ακόμη ένα μικρό σπίτι όπου οι ντόπιοι λένε ότι έζησε ο Χριστόφορος Κολόμβος πριν από το ταξίδι του στην Αμερική. Ήταν αξιοσημείωτη αυτή η αίσθηση της κοινής ιστορίας ανάμεσα στις δύο χώρες, πηγαίνοντας πίσω στον 15ο αιώνα, πολύ πριν από την ίδρυση των ΗΠΑ.

Με άγγιξε η θερμή υποδοχή που μου έδειξαν ως εκπροσώπου των ΗΠΑ η ηγεσία και οι άνθρωποι της Χίου. Ασφαλώς, είναι γνωστή η φιλοξενία των ανθρώπων της Χίου. Όπως πολλοί άλλοι, έμεινα βαθιά εντυπωσιασμένος από την τεράστια έκρηξη της ελληνικής γενναιοδωρίας κατά τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Οι άνθρωποι της Χίου σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κάλυψης των αναγκών χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, που απρόσμενα κατέληξαν στις ακτές τους. Οι εθελοντές στην Κιβωτό του Παγκόσμιου Παιδικού Χωριού μου έδειξαν σπαρακτικές ζωγραφιές από παιδιά προσφύγων που απεικόνιζαν τις τρομερές λεπτομέρειες του ταξιδιού τους και την εξαιρετική καλοσύνη με την οποία έτυχαν υποδοχής στη Χίο.

Η Κιβωτός του Κόσμου έπαιξε έναν ουσιαστικό ρόλο στη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης και δεν θα μπορούσε να έχει κάνει όλα αυτά χωρίς τη γενναιόδωρη υποστήριξη των τοπικών εθελοντών και των δωρεών. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ είναι υπερήφανη για τη συνεργασία της με την Κιβωτό του Κόσμου σε διάφορα προγράμματα αυτά τα χρόνια. Ως τέως πρέσβης στην Ουκρανία, με άγγιξε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η οργάνωση έχει φιλοξενήσει επίσης παιδιά από την Ουκρανία, από τη χτυπημένη από τον πόλεμο Μαριούπολη.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπερήφανη για τη συνεισφορά της στην υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μια από τις διεθνείς οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στην Ύπατη Αρμοστεία, διαθέτοντας περισσότερα από 1,49 δισ. δολάρια το 2016. Το ίδιο έτος οι ΗΠΑ έκαναν απευθείας δωρεές σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ στην Ελλάδα – 41,5 εκατ. δολάρια στην «Αντίδραση στην Ευρωπαϊκή Κρίση» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 2 εκατ. δολάρια στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα και 700.000 δολάρια στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα. Η αξιοσημείωτη δουλειά των τοπικών και διεθνών ομάδων στη Χίο συνεχίζεται, με την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν εκεί. Από τη δική μας πλευρά, οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών αυτής της προσφυγικής κρίσης.

Φυσικά, ο φιλόξενος και ανοιχτόκαρδος χαρακτήρας των ανθρώπων της Χίου εκδηλώνεται και στις βιομηχανίες του τουρισμού και της φιλοξενίας. Το παγκόσμιας κλάσης Μουσείο Μαστίχας ήταν το αποκορύφωμα του ταξιδιού μου.

Ο τουρισμός και η παραγωγή μαστίχας είναι κεντρικά στοιχεία της οικονομίας της Χίου. Ακόμη και μετά την οικονομική κρίση και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν μεγάλο μέρος της σοδειάς το προηγούμενο καλοκαίρι, άκουσα με ενθουσιασμό πόσο καλά τα πηγαίνουν οι μαστιχοπαραγωγοί και εξαγωγείς στην τοπική και παγκόσμια οικονομία – ιδίως στην αγορά των ΗΠΑ όπου διακρίνουν αυξανόμενη ζήτηση. Αυτή είναι μια απόδειξη της ελληνικής ανθεκτικότητας και του επιχειρηματικού ζήλου που συναντά κανείς σε όλη τη χώρα.

Η Χίος είναι βασικός τουριστικός προορισμός εδώ και πολλά χρόνια, καλωσορίζοντας επισκέπτες απ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς τους επισκέπτες κάθε χρόνο βρίσκονται χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, επίσης μου υπενθύμισαν ότι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 λεπτών με το φεριμπότ. Ήταν εντυπωσιακό που είδα πώς η κοντινή επαφή μεταξύ των κατοίκων της Χίου και των τουριστών από τη γείτονα χώρα τους οδηγεί σε ένα διαπραγματευτικό κλίμα για τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Με ενθάρρυνε επίσης το γεγονός ότι είδα στο λιμάνι ένα πλοίο της Princess Cruise, μιας αμερικανικής γραμμής κρουαζιέρας. Ελπίζω ότι πολύ περισσότεροι Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Χίο και να απολαύσουν ό,τι έχει να τους προσφέρει. Η σύζυγός μου Μαίρη και εγώ μείναμε έκπληκτοι από τη θεαματική ομορφιά αυτού του νησιού – οι αναμνήσεις της εντυπωσιακής παραλίας Μαύρα Βόλια θα με ακολουθούν για όλη μου τη ζωή, παρόλο που ως Καλιφορνέζος έχω δει πολλές καταπληκτικές παραλίες! Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για το θερμό καλωσόρισμα που μας πρόσφεραν οι πολίτες της Χίου και ελπίζουμε να επιστρέψουμε στο νησί πολύ σύντομα.