Skip to main content

Άλλο Ερντογάν, άλλο Πούτιν και Σι

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Χιλιάδες συλλήψεις με την κατηγορία του «γκιουλενιστή», οπαδού του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Επιχειρούμενη απαγόρευση λειτουργίας του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, του φιλοκουρδικού HDP, οι ηγέτες του οποίου βρίσκονται φυλακισμένοι ως συνεργοί των «τρομοκρατών» του PKK. Αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, συλλήψεις και καταστολή διαδηλωτών που αντιδρούν στον διορισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, συνεχείς απειλές με επίκληση στη «γαλάζια πατρίδα» κατά της χώρας μας.

Αυτή είναι επιγραμματικά η εικόνα που παρουσιάζει η Τουρκία, η οποία βυθίζεται εκ νέου στη νομισματική κρίση, με τη λίρα να κατρακυλάει σχεδόν σε καθημερινή βάση, μετά την καρατόμηση από τον Τούρκο πρόεδρο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η αποπομπή του προηγούμενου διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νασί Αγκμπάλ έγινε μάλιστα δύο ημέρες αφότου αύξησε τα επιτόκια εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού.

Ο νέος διοικητής Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος φερόταν να είναι υποστηρικτής των θέσεων Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων, χθες δήλωνε πως τα τρέχοντα επίπεδα υψηλού πληθωρισμού απαιτούν σφικτή νομισματική πολιτική. Το τουρκικό πολιτικοοικονομικό αλαλούμ σε όλο του το μεγαλείο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαβάζουμε στη χθεσινή ειδησεογραφία, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ γράφει στο μπλογκ του πως η Ε.Ε. εκφράζει την ικανοποίησή της για τη «μείωση της αρνητικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και το γεγονός ότι σταμάτησε ενέργειες αντίθετες προς τα συμφέροντα των μελών της Ε.Ε.».

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσφατα κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της αποφυλάκισής του.

Επέβαλαν επίσης κυρώσεις κατά της Κίνας, μεταξύ άλλων λόγω της καταστολής του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ αλλά και τις «επεκτατικές βλέψεις» του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ρωσία και Κίνα δεν είναι καθόλου λιγότερο σημαντικοί εταίροι από την Τουρκία, που -όπως αναφέρει ο Μπορέλ- είναι μακράν ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε., με 69,8 δισ. ευρώ εξαγωγές και 58,5 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις από ευρωπαϊκής πλευράς. Αλλά άλλο Ερντογάν, άλλο Πούτιν και Σι.