Skip to main content

Από δείκτη σε δείκτη

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Έχει γίνει ανέκδοτο προ πολλού η φράση «οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες». Όχι, γιατί η αναταραχή έχει κοπάσει, αλλά γιατί δεν υπάρχουν ειδήσεις ή τραγωδίες που αντέχουν το βάρος του χρόνου. Ακόμη και οι πιο φρικτές απορροφώνται.  

«Νιώθω ότι ο κόσμος δεν κρατιέται πλέον. Δηλαδή ό,τι και να του πούμε, ό,τι και να κάνουμε, δεν κρατιέται. […] Πρέπει να τα υπολογίσουμε όλα αυτά. Και πρέπει να υπολογίσουμε το ψυχολογικό και το κοινωνικό κόστος» είπε σε τηλεοπτικό δίαυλο η βουλευτής της Ν.Δ., που «δεν θα την κρατήσει κανένας να μην πάει στην Κρήτη» το Πάσχα. Ε, καλά, ως βουλευτής Χανίων, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να πηγαινοέρχεται όποτε θέλει, εμείς πρέπει να χτυπάμε κάρτα για να βγάλουμε βόλτα το κουνέλι.

Στη Νορβηγία πάλι, εργοδηγός ή βασιλέας, ζητιάνος ή πρωθυπουργός, ερευνάσαι από τις αρχές αν παραβίασες τα μέτρα και κάνεις την καρδιά σου πέτρα. 

Η Νορβηγία, όμως, είναι και στη 10η θέση αυτόν τον μήνα (υποχώρησε κατά 5 θέσεις) στην κατάταξη του Bloomberg για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ η Ελλάδα στην 40ή σε 53 χώρες. «H απελπισμένη για να ανοίξει ξανά σε ξένους ταξιδιώτες Ελλάδα έκανε βουτιά 20 θέσεων», καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου- καταγράφτηκαν 553 κρούσματα/100.000 κατοίκους, 727 θάνατοι/1.000.000 πληθυσμού, ο δείκτης θετικότητας (δηλαδή πόσα από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν συνολικά ήταν θετικά) είναι 6,1%, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί 7% και ο δείκτης θνησιμότητας στο 2,1%. 

Επειδή σε ό,τι αφορά τη διάθεση αυτού του αφηρημένου πράγματος που ονομάζουμε «κοινή γνώμη», η απώλεια και η δοκιμασία έχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης, τα παραπάνω ποσοστά πρέπει να τα εξηγήσεις. Νούμερα ίπτανται πάνω από τα κεφάλια μας καθημερινά, έτσι στεγνά και η ανάγνωσή τους βαριεστημένα στο απογευματινό ραντεβού για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας περισσότερο θολώνει απ’ ό,τι ενημερώνει. 

Σε μια τέτοια στιγμή την περασμένη Παρασκευή έγινε με το αυξημένο ποσοστό των θανάτων εκτός ΜΕΘ η «στραβή». 

Το λάθος δεν ήταν η αναφορά του ποσοστού, αλλά ο σχολιασμός του ως πολύ μικρού. «Άλλο ήθελα να πω», η εκ των υστέρων διευκρίνιση της λοιμωξιολόγου Βάνας Παπαευαγγέλου, «αφού είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει ένδειξη, ο ασθενής διασωληνώνεται. Αυτό που είπα είναι ότι όσοι χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, δεν βρίσκονται όλοι σε ΜΕΘ». 

Το σκεπτικό πάσχει. Πάνω από 20%.