Skip to main content

«Φιλί ζωής» στην οικονομία

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Το φιλί της ζωής μπορούν να δώσουν στην τραυματισμένη από την πανδημία ελληνική οικονομία τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αδιαμφισβήτητα ο κορονοϊός και το παρατεταμένο lockdown ρίχνουν βαριά σκιά, με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δίνουν μάχη επιβίωσης και ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων να ζει για μήνες με τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο η έλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και όχι απλά για «μπαλώματα».

Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ», επισημαίνοντας πως μπορεί να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας. Το «στοίχημα» της απασχόλησης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς η πανδημία απειλεί την εύθραυστη -λόγω της μακροχρόνιας μνημονιακής περιπέτειας- αγορά εργασίας.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και ο πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας και με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε σχετικές δράσεις θα κατευθυνθεί παραπάνω από το 1/3 των πόρων του σχεδίου. Συνολικά οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160 και αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Και επειδή τα χρήματα δεν πρέπει να σκορπιστούν στους… πέντε ανέμους, μπαίνουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις στους επίδοξους «διεκδικητές» των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ειδικότερα, όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου θα πρέπει να επενδύει ταυτόχρονα και δικά του χρήματα και όλα τα σχέδια θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση. 

Τέλος, είναι αναγκαίο να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις προκειμένου οι «υποψήφιοι» να μην εγκλωβιστούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν, καθώς η πανδημία έχει αφήσει μεγάλες πληγές και δεν μπορεί να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος. 

Απαιτούνται επομένως αποφασιστικές κινήσεις για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έγιναν στη μνημονιακή περίοδο. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να δει το… ρολόι να γυρίζει πίσω.