Skip to main content

Ποιος κάνει παιχνίδι στην αγορά πετρελαίου;

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ίσως τελικά η λεκτική επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΠΕΚ να έχει κάποιο νόημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κάποιες μελλοντικές κινήσεις. Ο κ. Τραμπ χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά το Twitter για να καταδικάσει τις μειώσεις στην παραγωγή που αποφάσισε εδώ και έναν χρόνο το καρτέλ μαζί με τη Ρωσία και οι οποίες έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς ώθησαν την τιμή brent πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι.

Η δήλωση αυτή εκπλήσσει με μια πρώτη ματιά, καθότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστό ότι κάνει τα χατίρια της αμερικανικής βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε νέες περιοχές για εξόρυξη πετρελαίου και απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Όπως μάλιστα είχε σημειώσει το Bloomberg, η συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας για μείωση της παραγωγής «συνέβαλε στην αποκατάσταση της βιομηχανίας του Τέξας». Πέρα όμως από τα σημερινά δεδομένα της ΙΕΑ που πιστοποιούν την επιτυχία της συμφωνίας, καθώς έχουν απομακρυνθεί 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως από μία αγορά με συνολική παραγωγική ικανότητα 98 εκατ. βαρελιών την ημέρα, υπάρχουν και τα μελλούμενα. Η προσφορά έχει ήδη περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, τη στιγμή που ο γεωπολιτικός κίνδυνος υποβόσκει απειλητικά.

Ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές κατά πέντε επιπλέον δολάρια το βαρέλι, προειδοποιούν αναλυτές της Societe Generale, ενώ κυρώσεις τύπου Rusal σε μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους της Ρωσίας, που παράγει το 11% της παγκόσμιας προσφοράς και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγό του πλανήτη, θα μπορούσαν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κόστος.

Αναπάντητο ερωτηματικό, ακόμη, η επόμενη κίνηση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τεχεράνη και το εάν θα αποσυρθεί τελικά από την πολυμερή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε μεν ότι θα ήθελε μία τιμή ανάμεσα στα 80 και τα 100 δολάρια το βαρέλι, για τους δικούς της λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής δημόσιας εγγραφής της Aramco, όμως δεν παύει να είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Και υπό αυτό το πρίσμα, η παρέμβαση Τραμπ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά έγκαιρη.