Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Το φιάσκο των ευρωπαϊκών εμβολιασμών συνεχίζεται, με την Ε.Ε. να παραμένει ουραγός ανάμεσα στις μεγαλύτερες αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο. Το Ισραήλ συνεχίζει να είναι η χώρα που προηγείται περισσότερο στην εκστρατεία εμβολιασμού διεθνώς, με πάνω από το 50% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Γεγονός που έχει επιτρέψει στη χώρα να ανοίξει σχεδόν πλήρως την οικονομία, με τους πολίτες «να ξαναπαίρνουν τη ζωή τους πίσω».
Στις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με καταμέτρηση που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Γαλλικό Πρακτορείο, βρίσκονται επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο (43% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση) και οι ΗΠΑ (26%). Ακόμη και χώρες λιγότερο προηγμένες, όπως η Χιλή και η Σερβία, βρίσκονται υψηλότερα στον σχετικό κατάλογο, με ποσοστά 32% και 19% αντίστοιχα, όταν συνολικά στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. ο εμβολιασμός του πληθυσμού αγγίζει το 10%.
Για την αποτυχία της η Ε.Ε. κατηγορεί τις φαρμακευτικές και κυρίως την AstraZeneca, που δεν έχει παραδώσει τις δόσεις που είχε υποσχεθεί, απειλώντας μάλιστα να διακόψει την εξαγωγή εμβολίων από την επικράτειά της προς τη Βρετανία, μένοντας ωστόσο στις απειλές…
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V παραμένει στη… μαύρη λίστα, με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να επικρίνουν τη Ρωσία πως θέλει να εκμεταλλευτεί το εμβόλιο για να ασκήσει πολιτική επιρροή…
Για την ισραηλινή επιτυχία των εμβολιασμών έχουν γραφτεί αρκετά, όπως το ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αγόρασε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech σε πολύ υψηλότερη τιμή ή ότι δέχτηκε να γίνουν οι πολίτες «πειραματόζωα», επιτρέποντας στη γνωστή φαρμακοβιομηχανία να διαχειριστεί τα προσωπικά δεδομένα των εμβολιασθέντων. Μία άλλη εξήγηση δεν έχει δει ιδιαίτερα το φως της δημοσιότητας: το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Σε πρόσφατο άρθρο του ο δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας «Χαάρετς» Γκιντεόν Λέβι, σφοδρός πολέμιος του Νετανιάχου αλλά και σκληρός επικριτής της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, έγραφε πως «ο βασικός λόγος της επιτυχίας της εκστρατείας εμβολιασμού είναι η εξαιρετική υποδομή των οργανισμών υγείας, απομεινάρια του παλιού καλού συνεργατικού πνεύματος», υπαινισσόμενος τη «σοσιαλιστική» περίοδο του πρώιμου Ισραήλ.
Στον αντίποδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να αποδώσει την επιτυχία του εμβολιασμού στη δική του χώρα στην «απληστία» και στον «καπιταλισμό». Δήλωση που αναγκάστηκε τελικά να πάρει πίσω…