Skip to main content

Αποφάσεις με την πλάτη στον τοίχο

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η πρωτοφανής σε σφοδρότητα ύφεση που θα προκαλέσει το 2020 ο κορονοϊός στην ευρωπαϊκή οικονομία καθιστά μονόδρομο την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης από τις χώρες της Ευρωζώνης, διαφορετικά όλες οικονομικά θα βγουν χαμένες και πολιτικά θα γίνουν έρμαιο των δημαγωγών και λαϊκιστών.

Οι προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ για υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 7,5% προκαλούν δέος, γιατί αυτές είναι επιδόσεις περιόδου «πολέμου». Θα πρέπει να εκληφθούν και ως καμπανάκι από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να ενώσουν τις προσπάθειές τους για μια ισχυρή απάντηση. Μόνο έτσι θα περιοριστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Διαχρονικά η Ε.Ε. λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο, αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να παίξουν με τον χρόνο, γιατί από την ταχύτητα και την ποιότητα των αποφάσεων θα εξαρτηθούν το μέγεθος της ύφεσης και οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής.

Το Εurogroup έλαβε στις 9 Απριλίου μια πρώτη δέσμη μέτρων, η οποία είναι θετική, γιατί τα 540 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει σε δάνεια μπορεί να βοηθήσουν τα ευάλωτα κράτη-μέλη να χρηματοδοτήσουν αναγκαίες δράσεις για τη διατήρηση της απασχόλησης και τη διάσωση μμε. Στέλνει επίσης και ένα μήνυμα στις αγορές ότι οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν μαζί την προσπάθεια αναχαίτισης της κρίσης. Είναι, όμως, προφανές ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα βήματα, ακόμη πιο σημαντικά, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης, αλλά γιατί αυτό προτάσσει το κοινό συμφέρον. Η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της σε εθνικό επίπεδο την κρίση, ωστόσο εάν καταρρεύσει η Ιταλία, τότε και το Βερολίνο θα έχει χτίσει στην άμμο…

Η έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Απριλίου θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα, υιοθετώντας κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το νέο προσωρινό ταμείο ανάκαμψης της οικονομίας. Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν προσδοκίες για σημαντική χρηματοδότηση του ταμείου, ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που θα διαθέσουν από κοινού, τόσο ισχυρότερο θα είναι το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές. Και βέβαια, το τρίτο βήμα θα πρέπει να σταλεί μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027, που ξαναγράφει τώρα η Κομισιόν. Θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερος από τα 1.134 δισ. ευρώ της αρχικής πρότασης, για να μπορέσει η Ε.Ε. να στηρίξει αποτελεσματικά χώρες και περιοχές που πλήττονται καίρια σήμερα από την πανδημία.