Από την έντυπη έκδοση
Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]
Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιταχύνει «σημαντικά» τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, το πρόγραμμα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των μέτρων για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης της νόσου Covid-19, μέσα στο επόμενο τρίμηνο είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης υποχώρησε, με τις αποδόσεις των πενταετών ελληνικών ομολόγων να γίνονται οριακά αρνητικές και αυτές των δεκαετών ιταλικών ομολόγων να διολισθαίνουν κατά επτά μονάδες βάσης.
Η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν δε σαφής όταν δήλωσε πως προτεραιότητα της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όμως η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης δεν είχε προκληθεί από εσωτερικούς παράγοντες, αλλά αποτελεί το «φυσικό» επακόλουθο μιας αναπροσαρμογής των προσδοκιών για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Δηλαδή, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις προέρχονται από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.
Παραδόξως, έπειτα από μια μακρά περίοδο υποτονικού πληθωρισμού, οι επενδυτές φοβούνται έναν εκτροχιασμό των τιμών στις ΗΠΑ που θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει το κόστος δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Και τα χαμηλά επιτόκια μαζί με την άφθονη ρευστότητα της Fed είναι τόσο ωφέλιμα για τις αγορές που εμφάνιζαν ρεκόρ σχεδόν σε καθημερινή βάση. Αλλά ύστερα από ένα ράλι στις τιμές των ομολόγων, των μετοχών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, ήρθε η στιγμή για την πραγματική οικονομία να εισπράξει τη δική της ένεση ρευστότητας με το πακέτο διάσωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων του Τζο Μπάιντεν. Μετά την ιστορική συρρίκνωση των οικονομιών σε όλον τον κόσμο καλλιεργήθηκαν φόβοι για μια υπερθέρμανση των ΗΠΑ μόλις τα μέτρα αυτά αρχίσουν να υλοποιούνται με επιταγές στα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στις ΗΠΑ.
Η κ. Λαγκάρντ αλλά και ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσαν χθες ότι είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η επίδραση του αμερικανικού πακέτου-μαμούθ στην Ευρωζώνη και τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως πληθαίνουν οι ανησυχίες για απόκλιση των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Προς το παρόν, το ΡΕΡΡ έχει περιθώριο για την αξιοποίηση ενός ακόμη 1 τρισ. ευρώ και η ΕΚΤ πάντα υπενθυμίζει πως η εργαλειοθήκη της είναι ευέλικτη. Η Ευρωζώνη θα χρειαστεί για αρκετό καιρό ακόμη τη θωράκιση της ΕΚΤ, ενώ καλείται να επιταχύνει στους εμβολιασμούς και στην ανάπτυξη.