Skip to main content

Επιπλοκές στις εξαγωγές

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Απότομο φρένο βάζουν σε πολλούς κλάδους των ελληνικών εξαγωγών οι συνέπειες της πανδημίας στη διεθνή αγορά. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στην πράξη οι μόνες επιχειρήσεις που δουλεύουν είναι οι βιομηχανίες τροφίμων και όλες οι υπόλοιπες υπολειτουργούν.

Μεγάλη ζημία έχει υποστεί ο τομέας των logistics και μεταφορών, με δραματική μείωση των διαθέσιμων containers, ενώ υπάρχει πρόβλημα καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των διαδικασιών εκτελωνισμού και στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης στον ΟΛΘ, που λειτουργεί εκ περιτροπής με το ένα τρίτο του προσωπικού του βάσει των μέτρων προστασίας.

Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται επίσης σε αρκετούς κλάδου εξαγωγών, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα οστρακοειδή που σε ποσοστό 80% παραδοσιακά κατευθύνονται προς εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ιταλίας.

Μεγάλο πλήγμα δέχονται επίσης οι κονσερβοποιοί, ιδιαίτερα οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου. Όπως επισήμανε σχετικά με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου, έναν μήνα πριν από το Πάσχα των Καθολικών, που φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου, παραδοσιακά εντείνονται οι εξαγωγές, αλλά, δυστυχώς, παρά και την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο φέτος έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, τόσο η έντονη ανησυχία των εργαζομένων στα εργοστάσια -παρότι έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες απολύμανσης στα εργοστάσια-μέλη της ΕΚΕ- όσο και τα μέτρα που λαμβάνονται στα τελωνεία της χώρας δημιουργούν καθυστερήσεις, που δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να αυξηθούν.

Η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου έφτασε τους 430.000 τόνους το 2019 έναντι 316.000 τόνων το 2018 και 380.000 το 2017, με μεγαλύτερη αγορά για τον κλάδο να είναι η γερμανική, ενώ συνολικά η Ε.Ε. «απορροφά» περίπου το 60%-65% των εν λόγω εξαγωγών. 

Όπως επισημαίνει, επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, κ. Κωνσταντόπουλος, πέρα από το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους με συνακόλουθα σοβαρά προβλήματα για τις μεταφορές, ελαχιστοποιείται και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ φυσικά επηρεάζεται αρνητικά και η αγορά εργασίας με την αναστολή της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων και όλες αυτές οι εξελίξεις τελικά επηρεάζουν αναμφίβολα και τις εξαγωγές, που εκτιμά ότι θα μειωθούν τους επόμενους μήνες.