Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Νεποτισμός. Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη nepos (ανιψιός, εγγονός) και αρχικά χαρακτήριζε την απονομή από τους Πάπες της Ρώμης αξιωμάτων, ανώτερων εκκλησιαστικών τίτλων και τη χορήγηση γαιών, χρηματικών ποσών κ.ά. προνομίων στους συγγενείς τους.
Η «οικογενειακή υπόθεση» αποτέλεσε ένα από τα μέσα εδραίωσης της οικονομικής και πολιτικής θέσης των Παπών.
Η «οικογενειακή υπόθεση» αποτελεί ένα από τα μέσα εδραίωσης και των πολιτικών.
Σόι πάει το βασίλειο, ακόμα και στη δημοκρατία. Δεν αναφέρομαι στην Ελληνική Πολιτεία με την οικογενειακή προϊστορία, τα σόγια στην πολιτική σκηνή. Πετάγομαι ως τη Βρετανία, που ξέρει και από βασιλεία και από κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Αποφάσισε, λοιπόν, να απαγορεύσει στους εκλεγμένους στη Βουλή των Κοινοτήτων να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους ή πρόσωπα με τα οποία διατηρούν στενές επιχειρηματικές σχέσεις.
«Πιστεύουμε πως η απασχόληση συγγενών δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πρακτικές απασχόλησης, που απαιτούν δίκαιες και ανοικτές προσλήψεις, προκειμένου να προωθηθεί η ποικιλομορφία», δήλωσε η πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, Ρουθ Έβανς. Το μέτρο, «για να προωθηθεί η ποικιλομορφία», προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από τις ερχόμενες εκλογές το 2020.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, αξιοποιώντας την περιπέτεια Φιγιόν, δήλωσε ότι εάν εκλεγεί θα απαγορεύσει στους κοινοβουλευτικούς να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους, «για να δοθεί τέλος στον νεποτισμό».
Αυτό, βέβαια, όπως αντιλαμβάνομαι, δεν εμποδίζει ούτε τους Γάλλους ούτε τους Βρετανούς κοινοβουλευτικούς να προσλαμβάνουν τους δικούς τους χιαστί (ο Χ βουλευτής να βολεύει σε δημόσια αμειβόμενη θέση συγγενή του Ψ κι αυτός να ανταποδίδει με διορισμό ή άλλη «χάρη»).
Ο διαχωρισμός οικογένειας ή «κολλητοκρατίας» – δημόσιων αξιωμάτων είναι άλλο ένα πυροτέχνημα, τώρα που η πολιτική τρίζει σε Βορρά και Νότο, και οι νομότυπες ατασθαλίες κάνουν κρότο.
Αλλά, οι Αγγλογάλλοι δεν υποτιμούν τις εντυπώσεις για τον Καίσαρα και τη γυναίκα του. Ξέρουν, όμως, ότι η βαθύτερη ασθένεια είναι άλλη.