Skip to main content

Τρία γκρουπ, μία ψυχολογία

Από την έντυπη έκδοση

Ούτε τρόικα, ούτε θεσμοί. Ούτε θεσμόικα, ούτε Eroica, το κατεξοχήν «μυθιστόρημα της εφηβείας» της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εγεννήθη το Brussels Group (BG).

Στο νέο σχήμα διαπραγμάτευσης θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM και, φυσικά, την Ελλάδα. Το τρίο -όπως ειρωνικά το αποκάλεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών- αναβαθμίζεται. Γίνεται κουαρτέτο. Με την προσθήκη των Ελλήνων αξιωματούχων κουιντέτο. Θα πιάσουν οι μαέστροι το τέμπο ή θα δούμε πιανίστες να πυροβολούνται για την αυθάδειά τους να επισημαίνουν τα φάλτσα;

Οι τρεις φωνές ήταν πολλές. Οι τέσσερις ανεκτές. Οσο περισσότερες οι φωνές, τόσο περισσότερες και οι ευκαιρίες να αναφανεί και το αισθητικά και χωροταξικά καινούργιο.

Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων, αλλά για τα εξειδικευμένα ζητήματα θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους, που θα επισκέπτονται την Αθήνα.

Νίκη στη μάχη των λέξεων; Ισως, αλλά και τα «μικρά», στους συμβολισμούς και στην πολιτική τους λογική, έχουν σημασία βαρύνουσα. Το Brussels Group απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο target group ή αλλιώς κοινό-στόχο. Το να ξέρεις πού απευθύνεσαι καθορίζει το tone of voice, το ύφος της καμπάνιας, το μήνυμα.

Διότι, όσο μαζικό ή μονοπωλιακό κι αν είναι ένα προϊόν, σχεδόν ποτέ δεν αφορά όλο τον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση, τον Φινλανδό, τον Σλοβένο ή τον Λιθουανό, τον Βαυαρό και τον Βραδεμβούργιο, που βλέπουν τους ελεγκτές να ξαναπιάνουν δουλειά.

Δουλειές με φούντες, ενώ το «Spiegel» εκτιμά ότι η Αθήνα χρειάζεται ψυχίατρο. Λάθος.

Ολοταχώς για group therapy όλη η Ευρωζώνη, η πραγματικότητα της οποίας έχει δραματικά συρρικνωθεί σε διαπληκτισμούς, αλληλοκατηγορίες, ίντριγκες και δολοπλοκίες, λογόρροιες και υπαινιγμούς, θέσεις που αναιρούνται και εκθέτουν προθέσεις κι εγωπάθειες, αντιφάσεις και προφάσεις και σπανίως αποφάσεις. Τολμηρές. 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ[email protected]