Skip to main content

Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μπάιντεν

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Ένας μήνας συμπληρώνεται από τότε που ανέλαβε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δημιουργώντας προσδοκίες για αλλαγή πλεύσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος βρίσκεται πολύ κοντά στο να περάσει το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης του 1,9 τρισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2009.

Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 δημιουργεί προσδοκίες για τερματισμό της αμερικανικής απομόνωσης και σε άλλα μείζονα θέματα διεθνούς πολιτικής, ενώ στο μέτωπο του κορονοϊού ο καθημερινός εμβολιασμός των Αμερικανών πολιτών αυξήθηκε κατά 55%.

Τα δύσκολα ωστόσο τώρα αρχίζουν για τον νέο πρόεδρο, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις. Στο ζήτημα της Κίνας  ο νέος πρόεδρος δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τον προκάτοχό του, συνεχίζοντας τη σκληρή αντικινεζική ρητορική, βάζοντας στο τραπέζι και το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, με επίκεντρο τις διώξεις κατά της μειονότητας των Ουιγούρων και την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ.

Αντίστοιχη ρητορική ακολουθεί και απέναντι στη Ρωσία, με αφορμή τη φυλάκιση του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι και την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της αποφυλάκισής του. Τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα δεν είναι βέβαια παρά το φύλλο συκής με το οποίο επιχειρείται να κρυφτεί ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις συμφερόντων πρωτίστως με την Κίνα και δευτερευόντως με τη Ρωσία.

Στο ζήτημα του Ιράν η πρόθεση για επιστροφή στη διεθνή πυρηνική συμφωνία προς το παρόν σκοντάφτει στην εκατέρωθεν καχυποψία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη για το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα χωρίς να φανεί ότι υποχωρεί…

Στο εσωτερικό η σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικάνους και την κληρονομιά Τραμπ εξακολουθεί να μαίνεται, ενώ η ισχυρή αριστερή τάση που έχει δημιουργηθεί μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα εντείνει τις πιέσεις για την υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια.

Άλλωστε, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εγκαταλείψει τα όπλα. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μιλήσει από το Ορλάντο της Φλόριντα, στην πρώτη του ομιλία μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Η ομιλία του έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στο πλαίσιο του Συνεδρίου Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) που ξεκινά την Πέμπτη.