Skip to main content

Μικρομεσαία αστοχία

Τα ψιλά γράμματα της ανάπτυξης είναι που θέλουν προσοχή

Αναβαθμίσεις μα και έκτακτες ψυχρολουσίες, νίκες μα και αναποδιές, χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, η οποία σε κάθε περίπτωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, κρίνοντας από την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της, όπως και από το κλίμα που επικρατεί στην επιχειρηματική κοινότητα. Η Moody’s, βέβαια, επέδειξε αυτοσυγκράτηση στο να αναγνωρίσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η JP Morgan χαρακτήρισε αρνητικό καταλύτη το ενδεχόμενο το Χρηματιστήριο Αθηνών να «προαχθεί» πάνω από την κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Πρόκειται, ωστόσο, για αξιολογήσεις που δεν πτοούν την αγορά και έτσι πρέπει, κρίνοντας και από το Economist Intelligent Unit που επιβράβευσε τη χώρα, κατατάσσοντάς την υψηλότερα κατά 28 θέσεις λόγω του βελτιωμένου επιχειρηματικού κλίματος.

Πλην κάποιας έκτακτης συνθήκης, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει σε μακροοικονομικό επίπεδο να πορεύεται θετικά. Το δύσκολο μεταμνημονιακό στοίχημα φαίνεται πως κερδίζεται, όμως στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος.

Όπως στα όσα καταμαρτυρεί ο ΟΟΣΑ σχετικά με την περιορισμένη προσβασιμότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρηματοδοτήσεις ή στο κλείσιμο του προγράμματος «Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ» λόγω της μη προσέλευσης πλήθους ενδιαφερόμενων. Το πρόβλημα της ρευστότητας των ΜμΕ είναι γνωστό, το αναδεικνύουν κατά καιρούς κι οι φορείς της αγοράς.

Πέρα λοιπόν, από το όποιο πολιτικό ευχολόγιο, ή τις προφορικές δεσμεύσεις, όπως και τις θετικές προβλέψεις αρμοδίων ή μη για την οικονομία, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου οφείλει να εγκύψει η κυβέρνηση προς εκτόνωση σειράς σοβαρών προβλημάτων. Ρευστότητα, εξωστρέφεια, διαφοροποίηση, καινοτομία, ψηφιοποίηση. Τα ψιλά γράμματα της ανάπτυξης είναι που θέλουν προσοχή.