Skip to main content

Τα Τέμπη και ο …Μαζαρίνος

REUTERS/Alexandros Avramidis

Αλήθεια, πόσο πολύ ισχύουν σήμερα οι συμβουλές του! Όταν, για παράδειγμα, έχουν γίνει διάχυτες οι υποψίες στους περισσότερους ότι επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών

Σχεδόν 400 χρόνια πριν, πρωθυπουργός της Γαλλίας ήταν ο καρδινάλιος Μαζαρίνος, διάδοχος του διαβόητου Ρισελιέ, που όλοι γνωρίζουμε από τους «Τρεις σωματοφύλακες».

Ο Μαζαρίνος κατόρθωσε να επιτύχει τον τερματισμό του Τριακονταετούς Πολέμου και την ειρήνευση των εμπολέμων ρωμαιοκαθολικών δυνάμεων της Ευρώπης, που οδήγησε στην υπογραφή της περίφημης «Συνθήκης της Βεστφαλίας» το 1648, που έθεσε τα θεμέλια για τη σημερινή μορφή της Γηραιάς Ηπείρου και την ανάδειξη της  Γαλλίας σε μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη.

Θυμήθηκα τον Μαζαρίνο διαβάζοντας και πάλι το περίφημο βιβλίο του, το «Εγκόλπιο των Πολιτικών». Ένα βιβλίο που προτείνει αποτελεσματικές συμβουλές για τους πολιτικούς που θέλουν να πετύχουν και, κυρίως, να διατηρήσουν την εξουσία τους.

Το  Εγκόλπιο του Μαζαρίνου δεν έχει μόνο ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και «πρακτικό», αφού πολλές συνταγές του εξακολουθούν να εφαρμόζονται από πολλούς πολιτικούς σήμερα. Συνειδητά είτε ασυνείδητα.

«Υποκρίνου, απόκρυπτε: Κάνε τον φίλο σε όλους, συζήτα φλύαρα με όλους, ακόμα και μ’ αυτούς που μισείς· θα σου μάθουν να είσαι επιφυλακτικός. Κρύβε με κάθε τρόπο τον θυμό σου. Να προτιμάς τις εύκολες επιχειρήσεις για να σε υπακούσουν πιο εύκολα, κι όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο μεθόδους δράσης, να προτιμάς την ευκολία κι όχι το μεγαλείο μ’ όλα τα βάσανα που φέρνει μαζί του. Φρόντισε να μη γνωρίζει κανείς την άποψή σου για μια υπόθεση, την έκταση των πληροφοριών σου, αυτό που επιθυμείς, ούτε με τι ασχολείσαι, ούτε τι φοβάσαι… Μην εμπιστεύεσαι κανέναν» έγραφε ο Μαζαρίνος πριν τέσσερις αιώνες.

Αλήθεια, πόσο πολύ ισχύουν σήμερα οι συμβουλές του! Όταν, για παράδειγμα, έχουν γίνει διάχυτες οι υποψίες στους περισσότερους ότι επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών. Για να προστατευθούν ποιοι άραγε; Και ως πότε;

Στον κόσμο του Μαζαρίνου τίποτα δεν διαρκεί. Όλα υπόκεινται σε φθορά και διάβρωση. Ο χρόνος κυλά, τα πάντα ρει, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος. Η αλήθεια θα λάμψει, αργά ή γρήγορα. Άσχετα, δυστυχώς, αν θα αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη. Αν θα υπάρξει δικαίωση.

Όσο για τους αρμόδιους; Πρέπει να γνωρίζουν πώς δεν υπάρχει πολιτική που να έχει διάρκεια, αν δεν λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τόπου και τα συναισθήματα του λαού. Απόπειρες συγκάλυψης ευθυνών απλά ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ακόμη κι αν κάποιοι πολιτικοί  ακολουθήσουν τη συμβουλή του Μαζαρίνου: Να παίζουν με τα συναισθήματα του κόσμου και να αναπτύσσουν το πάθος του αυτοθαυμασμού.