Skip to main content

Πυροσβεστήρες

NBC

Σε όλους τους χώρους, σε όλα τα κοινωνικά πεδία, όπου δεν υπάρχουν μεγαλεία. Άνθρωποι μικροί, γήινοι, φθαρτοί.

«Ήταν υπερευαίσθητος ή ψυχικά ασταθής;». Τα πρώτα ερωτήματα που χτυπιούνται στους μαύρους τοίχους, όταν το βίντεο δεις. Όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας αναπηρίες, «το μεγαλείο της δουλειάς μας θα ριζώσει μόνο αν αναλάβουμε μια δέσμευση διττή, που δύσκολα τηρείται: την άρνηση του ψεύδους για ό,τι γνωρίζουμε και την αντίσταση στην καταπίεση».

Πόσοι μπορούν, κύριε Καμύ;

Σε όλους τους χώρους, σε όλα τα κοινωνικά πεδία, όπου δεν υπάρχουν μεγαλεία. Άνθρωποι μικροί, γήινοι, φθαρτοί. Όπως ο 24χρονος Άαρον Μπούσνελ, εν ενεργεία μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που αυτοπυρπολήθηκε έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον. Γιατί; Ήταν υπερευαίσθητος ή ψυχικά ασταθής; ΕΙΚΑΣΙΕΣ, ερμηνείες.

«Πρόκειται να επιδοθώ σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας – αλλά σε σύγκριση με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη, δεν είναι καθόλου ακραίο…». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του, καθώς περιλούζεται με πετρέλαιο, ανάβει φωτιά και τυλίγεται στις φλόγες, κραυγάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Μπορώ να τον φανταστώ πριν από το απονενοημένο. Μπορώ να φανταστώ αυτόν που αποφοίτησε από τη βασική εκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις «πρώτος στην τάξη», να περπατά και να αναρωτιέται αν μπορεί η δική του ζωή να μετρήσει σε κάτι. «Τι θα έκανα εάν… Η απάντηση είναι, το κάνεις. Τώρα». Μια μικροσκοπική δομή, που δεν αντέχει να εκλογικεύει τον βομβαρδισμό παιδιών, τον εκτοπισμό δύο εκατομμύριων ανθρώπων, την καταδίκη χιλιάδων σε πείνα. «Κι ακόμη ο ήλιος θάνατος μες στους θανάτους». Μια φλεγόμενη πράξη για μια μεγάλη αιματοχυσία.

Ένας άνθρωπος του καθήκοντος ή καλύτερα ένας άνθρωπος της επιθυμίας να δεσμεύεται από το καθήκον; Όπως άλλοι νέοι πριν απ’ αυτόν, που δεν λυπήθηκαν εαυτόν για έναν σκοπό. Ο Τσεχοσλοβάκος Γιαν Πάλαχ, που στους 21 του χειμώνες κάηκε το 1969 στο κέντρο της Πράγας διαμαρτυρόμενος για τη σοβιετική εισβολή στη χώρα του, ο 22χρονος Κώστας Γεωργάκης, που αυτοπυρπολείται το 1970, σε πλατεία της Γένοβας κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, φωνάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Μπουαζίζι, που έβαλε φωτιά στη γειτονιά του Οριενταλισμού, με την απέλπιδά του πράξη στις 17 Δεκεμβρίου 2010. ΕΠΟΧΕΣ στην κόλαση. Εποχές, που δεν χρειαζόμαστε άλλα όπλα. Χρειαζόμαστε πυροσβεστήρες.