Skip to main content

Ο δείκτης της «χιονάτης»

Την περίοδο της πρώτης καραντίνας, μάθαμε από τα λύματα της Αττικής για κατανάλωση σκληρή

Τα απορρίμματα μας την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν καθρέπτης της ένδειάς μας. Δεν χρειαζόταν, βέβαια, κάποιος στην Ελλάδα των μνημονίων να ψάξει στα σκουπίδια για να μάθει.

Την περίοδο της πρώτης καραντίνας, μάθαμε από τα λύματα της Αττικής για κατανάλωση σκληρή. Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 800 γραμμάρια την ημέρα, η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί από το 2010. Με περιορισμό κυκλοφορίας, SMS και έντυπα.

Στα τέλη του 2023, που εκτινάχθηκε το ελατήριο της οικονομίας και ο Economist αναγνώρισε την ελληνική επιτυχία, η χρήση κοκαΐνης στο λεκανοπέδιο ήταν περίπου 2 κιλά την ημέρα.

Η ανάλυση προκύπτει από τον μεταβολίτη της κοκαΐνης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό αριθμό και όχι για έναν απλό υπολογισμό. Είναι γεγονός, η χώρα πετάει. Εντάξει, στις γιορτές διπλασιάζεται η κατανάλωση κοκαΐνης, έγινε και πιο φθηνή -σχεδόν κατά 50%, λόγω υπερπαραγωγής το 2023, αλλά και της αύξησης των κατασχέσεωναλλά απέχουμε ακόμη πολύ από χιονάτα ύψη. Για την ακρίβεια, όπως επεσήμανε καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, ειδικός επί της διαδικασίας, τα τουλάχιστον 120.000 άτομα στην Αττική είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωπαϊκή γη.

Η Ελβετία φέρεται να κρατάει τα ηνία, με τη Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Γενεύη να βρίσκονται μεταξύ των 10 πρώτων πόλεων στην Ευρώπη στη χρήση της ουσίας. Τι θα έκαναν στη φωλιά του ρολογιού-κούκου και του πλούτου, σίσα, που αποκαλείται «κοκαΐνη των φτωχών»;

Και τα κοράκια κράζουνε κι η κίσσα γύρες φέρνει και μία απορία μένει. Πώς γίνεται ο «λαϊκός πληθωρισμός», δηλαδή οι τιμές των βασικών αγαθών και υπηρεσιών για τροφή και στέγαση, να εξακολουθεί να κατατρώει μεγάλο μέρος του εισοδήματος των μικρών, ενώ ψαλιδίζεται ο «πληθωρισμός των ακριβών ναρκωτικών»;