Τα κενά είναι πολλά. Πάρα πολλά. Τουλάχιστον 60.000 στον τουρισμό και άλλα 100.000 στις κατασκευές, ενώ υπάρχουν και άλλοι κλάδοι με ανάλογα προβλήματα. Η σύνδεση των αναγκών της αγοράς με το ανθρώπινο δυναμικό, θεωρείται το επόμενο «στοίχημα» για το υπουργείο Εργασίας. Η επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της χώρας, η βελτίωση των δεξιοτήτων, ιδιαίτερα για τους άνεργους, ίσως αποτελέσουν το «κλειδί» για να αποκτήσει η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ακόμα πιο στέρεες βάσεις. Για να στηριχθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις, για να αποκτήσουν καλύτερες αμοιβές οι εργαζόμενοι.
Τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώνονται από το υπουργείο Εργασίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, δημιουργούν την ελπίδα ότι για τα επόμενα επτά χρόνια, θα είναι εφικτό να προχωρήσει με βήμα γοργό, η διαδικασία της επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς. Το δήλωσε ολοκάθαρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο πρόσφατο συνέδριο του Economist. Όμως, οι παροικούντες στην Σταδίου 29, γνωρίζουν ότι όλα θα κριθούν εντός των επόμενων τριών ετών.
Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος που έχει τεθεί και από τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ). Ήδη κατέστη εφικτό να καταρτιστούν περίπου 220.000 πολίτες, με μια σειρά από προγράμματα. Υπάρχει η ελπίδα να προστεθούν την επόμενη χρονιά άλλες 280.000, ώστε να φτάσουν στους 500.000 οι ωφελούμενοι και να σουλουπωθεί κάπως η κατάσταση. Εν συνεχεία, βέβαια, μετά το σκέλος της κατάρτισης και της βελτίωσης των δεξιοτήτων, υπάρχει και η απαραίτητη διαδικασία της ανάλογης απορρόφησης του εργατικού δυναμικού σε καίριες θέσεις απασχόλησης. Μόνο τότε η παραγωγικότητα της εργασίας θα βελτιωθεί. Μόνο τότε τα λεφτά θα «πιάσουν τόπο».
Στο ΙΝΕ / ΓΣΕΕ αναφέρονται ανοιχτά για την κρίσιμη τριετία που έρχεται. Και τονίζουν ότι αν τώρα δεν επιτευχθεί αυτή η απαραίτητη «σύζευξη», ανάμεσα στην αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους, δηλαδή ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στις ανάγκες τους και στις απαιτήσεις των απασχολούμενων, μετά θα είναι πολύ αργά.
Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας, που έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα. Και γι’ αυτό επιλέγουν να βγουν μπροστά από τις εξελίξεις. Ίσως και να τις καθορίσουν.
Έτσι εξηγείται γιατί ξαφνικά το 88% των επιχειρήσεων στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό, δηλώνουν απερίφραστα ότι ετοιμάζουν αυξήσεις στις αποδοχές για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 20%, ποσοστό που πριν από μερικά έτη, φάνταζε ως ουτοπία.
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιδίνηση ενός προβλήματος πολύ καθοριστικού για την επιβίωσή τους, γνωρίζουν την πραγματικότητα. Ξέρουν ότι είναι χρήσιμη η κατάρτιση, απαραίτητη η βελτίωση των δεξιοτήτων, αλλά ακόμα πιο απαραίτητη είναι η βελτίωση των μισθών για τους εργαζόμενους. Η δημιουργία, δηλαδή, ενός πιο «ελκυστικού πακέτου». Αλλιώς θα μείνουν με τις θέσεις εργασίας, κενές. Όταν το 18% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει πάνω από 100 θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί, τότε είναι ξεκάθαρο το μέγεθος του προβλήματος. Άρα, είναι απολύτως ξεκάθαρη και η απάντηση: Αύξηση μισθών, βελτίωση συνθηκών εργασίας και τότε μόνο οι θέσεις θα καλυφθούν. Αν μάλιστα, καλυφθούν και από εργαζόμενους πιο καταρτισμένους και με καλύτερες δεξιότητες, τότε το στοίχημα θα κερδηθεί. Διαφορετικά, η επιστροφή στο μαύρο παρελθόν της ύφεσης θα γίνει η επόμενη πραγματικότητα της χώρας. Και η ευκαιρία θα έχει χαθεί οριστικά.