Skip to main content

Σταματήστε να κάνετε ακόμη πιο ακριβό το χρήμα

REUTERS/Wolfgang Rattay

Δεν είναι τυχαίο ότι επιβραδύνεται η αύξηση των δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα βασικά της επιτόκια έξι συνεχόμενες φορές

Σταματήστε… Σταματήστε να αυξάνετε τα επιτόκια και να κάνετε ακόμη πιο ακριβό το χρήμα. Αυτό θα μπορούσε σχεδόν μονολεκτικά να ειπωθεί στην Κριστίν Λαγκάρντ και στους υπόλοιπους κυβερνήτες της ΕΚΤ. Αφήνοντας στην άκρη τις… ζωικές μεταφορές για γεράκια και περιστέρια που χρησιμοποιούν οι ευγενείς, νομισματικοί αναλυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι επιβραδύνεται η αύξηση των δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα βασικά της επιτόκια έξι συνεχόμενες φορές, για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. Αλλά οι τιμές παραμένουν στα ύψη, ειδικά στα τρόφιμα. Σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, η δόση των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο κοστίζει συχνά το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας Οικονομίας για να καταλάβει ότι το 30% των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη κινδυνεύει με χρεοκοπία, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες.

«Η πραγματική οικονομία βρίσκεται μπροστά στη χρηματοπιστωτική καταιγίδα. Οι επιχειρήσεις αντιστέκονται, αλλά ο περιορισμός της πίστωσης και η άνοδος των επιτοκίων θολώνουν τον ορίζοντα», γράφει η ισπανική «El Pais». Ακόμη και ο γνωστός «ιέραξ», αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, παραδέχτηκε ότι «διανύουμε μια περίοδο πολύ υψηλής αβεβαιότητας», αν και όπως προειδοποίησε «η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων έχει τελειώσει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα». Η Ευρώπη απειλείται να καταλήξει σε ύφεση χωρίς να το αξίζει. Παρότι οι τράπεζες είναι σταθερές και ανθεκτικές.

Τι κάνουν οι πολιτικοί;

Και το ερώτημα είναι τι κάνει η πολιτική, η πραγματική πολιτική; Τι κάνει όταν η λεγόμενη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ουσιαστικά πολιτική, δηλαδή δεν έχει αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας και των διαφόρων χωρών-μελών πέρα από τη νομισματική καθαρότητα; Ασφαλώς η ανεξαρτησία της ΕΚΤ αποτελεί πυλώνα της θεσμικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι όπως στην Αμερική, όπου λίγες ώρες μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank εμφανίστηκε στην τηλεόραση ο πρόεδρος Μπάιντεν για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Ωστόσο, έχει έρθει η ώρα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενεργήσουν. Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλήξει σε σημαντικές συλλογικές αποφάσεις, είναι απαραίτητο οι 27 να χτυπήσουν… καμπάνα στη Φραγκφούρτη για την περιοριστική πολιτική της ΕΚΤ: Να μη φτάσουμε στο παράδοξο στο οποίο ο γιατρός λέει: Η συνταγή ήταν σωστή, η επέμβαση πήγε καλά, αλλά δυστυχώς ο ασθενής απεβίωσε… Θα χρειαστεί να στηριχθούν οι επενδύσεις για να περιοριστεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και η συρρίκνωση της κατανάλωσης. «Πρέπει να βάλουμε περισσότερα χρήματα πίσω στις τσέπες των πολιτών, ειδικά με χαμηλά εισοδήματα»: Αυτό το είπε ο πρόεδρος της Confindustria Κάρλο Μπονόμι, μιλώντας στο συνέδριο των Επιμελητηρίων, στη Φλωρεντία. Ο Μπονόμι είναι ο επικεφαλής των Ιταλών βιομηχάνων και όχι κάποιος σκληρός συνδικαλιστής…