Skip to main content

Αλλαγή πλεύσης

Μία δεύτερη «ανάγνωση», ωστόσο, των φορολογικών εσόδων πάντα οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα

Ευχάριστα είναι για έναν ακόμη μήνα τα… μαντάτα περί των φορολογικών εσόδων, με τον πληθωρισμό -και όχι μόνο- να εκτοξεύει το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου στα 2,7 δισ. ευρώ, πάνω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Μία δεύτερη «ανάγνωση», ωστόσο, των φορολογικών εσόδων πάντα οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι τα έσοδα του πρώτου μήνα του έτους υποστηρίχθηκαν, πέρα από τις υπερβολικά υψηλές τιμές, και από τις μισθολογικές αυξήσεις του 2022, οι οποίες διόγκωσαν το διαθέσιμο εισόδημα. Βέβαια, την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός το απαξίωσε αισθητά, ενώ συμπίεσε σε μεγάλο βαθμό και τις καταθέσεις Ιανουαρίου.

Όσο για το υπερ-πλεόνασμα, αποτελεί από μόνο του… μαγιά για την εξασφάλιση έξτρα πόρων προς διάθεση νέων έκτακτων ενισχύσεων (από την παρούσα ή και την επόμενη κυβέρνηση) σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, αν και με κάποιο μαγικό τρόπο οι ενισχύσεις αυτές καταλήγουν και σε φοροδιαφεύγοντες.

Η θέση της κυβέρνησης κατά των οριζόντιων μέτρων είναι γνωστή σε όλους. Όμως, μήπως ήλθε η στιγμή να επανεξεταστεί το αίτημα περί μείωσης του ΦΠΑ, ώστε να πιεστεί άμεσα και επιθετικά ο πληθωρισμός, να μειωθούν τα επιτόκια, να τονωθεί το εισόδημα του συνόλου των νοικοκυριών και, φυσικά, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας;

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι καλή και σωστή είναι η άσκηση σταθερής πολιτικής από μια κυβέρνηση, όμως όταν οι συνθήκες ξεφεύγουν κάποιων ορίων (όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με τα φορολογικά έσοδα και ιδιαίτερα με τον ΦΠΑ) δεν βλάπτει και η επανεξέταση μερικών δεδομένων…