Skip to main content

Παραδοχές

Η εξίσωση με τις προσομοιώσεις για την πορεία του ΑΕΠ γράφεται σχετικά «εύκολα».

Από την έντυπη έκδοση

Η εξίσωση με τις προσομοιώσεις για την πορεία του ΑΕΠ γράφεται σχετικά «εύκολα». Περνάς τα μακροοικονομικά στοιχεία στο… excel και βάσει σχετικής παραμετροποίησης υπολογίζεις προοπτικά την εξέλιξη που θα έχει η οικονομία. Τα δύσκολα βρίσκονται ωστόσο στις παραδοχές που, κάθε φορά, γίνονται. Σήμερα, οι τελευταίες μετρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία το 2023 θα… συμπεριφερθεί καλύτερα από την ευρωπαϊκή στο σύνολό της, διατηρώντας -πιθανώςτο θετικό πρόσημο στην πορεία του ΑΕΠ.

Όμως, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι ο πόλεμος θα λήξει κάποια στιγμή μέσα στο 2023, ότι οι Ρώσοι δεν θα… απασφαλίσουν τα πυρηνικά, ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεφύγει σε υψηλότερα επίπεδα, ότι τα επιτόκια δανεισμού δεν θα υπερβούν τις δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών, ότι η Ευρώπη δεν θα ξεμείνει από… καύσιμα (βλέπε ενέργεια); Προφανώς κανείς… όπως κανείς δεν μας διαβεβαιώνει για τη γενικότερη στάση του Τούρκου προέδρου στα εθνικά θέματα. Ότι δηλαδή οι απειλές του θα παραμείνουν στα λόγια και δεν θα γίνουν πράξεις…

Στο μεταξύ, είναι βέβαιο ότι καμία παραμετροποίηση της Κομισιόν, της ΤτΕ, του ΔΝΤ, της κυβέρνησης δεν έχει λάβει υπόψη της ότι η Ελλάδα το 2023 θα έχει εθνικές εκλογές, μάλιστα διπλές, όπως και μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Πως, λοιπόν, να μετρηθούν προοπτικά τα μεγέθη της χώρας; Πώς να υπολογιστούν οι επιδράσεις έκτακτων συνθηκών στην οικονομία της, συνθηκών όπως αυτές που μόλις προαναφέραμε;

Αντί απάντησης (διότι προφανώς και δεν υπάρχει), ρωτάμε:

Πόσο προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας;