Από την έντυπη έκδοση
«Μερικές φορές, οι άνθρωποι που κανείς δεν φαντάζεται ότι είναι ικανοί, είναι εκείνοι που κάνουν πράγματα, τα οποία κανείς δεν φαντάζεται».
Η ατάκα προέρχεται από «Το παιχνίδι της μίμησης», ταινία που αφηγείται την ιστορία του μαθηματικού Αλαν Τούριγκ (τον οποίο τον υποδύεται, δίνοντας ρεσιτάλ ερμηνείας, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς).
Ο Τούριγκ, μια χαρισματική αλλά ταυτοχρόνως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κατάφερε το ακατόρθωτο, να σπάσει τον κώδικα μυστικών επικοινωνιών που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Μπορεί να ήταν ευφυής, αλλά, όπως και οι περισσότερες διάνοιες, είχε αλαζονικό και δύσκολο χαρακτήρα, γεγονός που τον έφερνε συχνά σε σύγκρουση με τους συνεργάτες του.
Είναι, τελικά, κακό η σκέψη σου να διαφοροποιείται από τη σκέψη των υπολοίπων;
Στην περίπτωση του Αλαν Τούριγκ, η ιστορία τον δικαίωσε. Στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη, που με τη συμπεριφορά του και το δικό του, ιδιαίτερο στιλ στις διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχει εξοργίσει ορισμένους από τους εταίρους, η «ετυμηγορία» δεν έχει ακόμη βγει.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως έχει παραβεί κάποιους από τους άγραφους κανόνες της Ευρωζώνης.
«Πρόκειται για σύγκρουση πολιτισμών. Είναι 18 υπουργοί Οικονομικών και ένας ριζοσπαστικός ακαδημαϊκός οικονομολόγος που δεν είχε αναλάβει ποτέ στο παρελθόν κάποιο κυβερνητικό ρόλο», παρατηρεί αξιωματούχος των Βρυξελλών, σε πρόσφατο άρθρο της «WSJ» για το μοναδικό στιλ του κ. Βαρουφάκη.
Στο ίδιο άρθρο, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ απαντάει ότι οι διαφορές με την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι για τα οικονομικά και όχι για το στιλ.
Για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, η καλύτερη τακτική είναι να ακολουθείς το πρωτόκολλο και τις παραδόσεις, επιλέγοντας διά της διπλωματικής οδού να πετύχεις τον στόχο σου.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, αν και αποφασισμένη να εμμείνει στην προεκλογική της δέσμευση για χαλάρωση της λιτότητας, «δεν έκανε μόνο το επιπλέον μίλι αλλά 10 μίλια», περιμένοντας «από τους εταίρους μας να μας συναντήσουν όχι στη μέση αλλά στο 1/5 του δρόμου», είχε δηλώσει ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, δίνοντας μία ακόμη μάχη ώστε να αποφύγει νέα υφεσιακά μέτρα.
Και παρά την ανορθόδοξη (για ορισμένους) προσέγγιση, κατάφερε να καταλήξει σε κοινό τόπο με τους εταίρους της Ευρωζώνης.
Οι Βρυξέλλες δεν είναι Χόλιγουντ και οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ηθοποιοί που θα κριθούν για την ερμηνεία τους.
Στον κόσμο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι προσωπικές σχέσεις και οι πολιτικές συμμαχίες μετρούν.
Αλλά και πάλι, το να σκέφτεσαι «οut of the box» ήταν ανέκαθεν η απαρχή επαναστατικών και πρωτοπόρων ιδεών, που έκαναν τον κόσμο μας καλύτερο.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ – [email protected]