Από την έντυπη έκδοση
Παραφράζοντας τον Κάτωνα τον πρεσβύτερο, ο οποίος επί διετία τελείωνε τις αγορεύσεις του στη Σύγκλητο με τη φράση «η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί» (Carthago delenda est), ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σχολίασε, με εξαιρετικά ανακλαστικά, την κατάληξη του Eurogroup, σημειώνοντας ότι αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι είναι «Athenae Delenda Est» (η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί).
Ο Ρωμαίος πολιτικός του 2ου αιώνα π.Χ. θεωρούσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οριστική καταστροφή της μεγάλης ανταγωνίστριας στη βόρεια ακτή της Αφρικής.
Ιστορικά αποδείχτηκε πως είχε δίκιο, διότι το φλέγον ήταν η παγκόσμια κυριαρχία. Είχε προηγηθεί μάλιστα (216 π.Χ.) η μάχη των Καννών, μια πλήρης καταστροφή για τους Ρωμαίους. «Το πόσο σοβαρό ήταν το αποτέλεσμα της ήττας των Ρωμαίων στις Κάννες μπορεί κανείς να καταλάβει από τη συμπεριφορά των συμμάχων της Ρώμης – πριν από αυτή τη μοιραία μέρα ήταν πιστοί στη Ρώμη, αλλά μετά άρχισαν να αμφιβάλλουν κατά πόσο δυνατή ήταν η Ρώμη», γράφει ο ιστορικός Πολύβιος.
Η Αθήνα μπορεί να μην είναι Καρχηδόνα σε όρους οικονομικής ευρωστίας και πολιτικής ισχύος, μπορεί στην άλλη μάχη των Καννών -το 2011- να κατατροπώθηκε από το γαλλογερμανικό δίδυμο, μπορεί «παρά την αριθμητική τους υπεροχή οι Ρωμαίοι να μην πρότειναν ακόμη μάχη», αλλά πίσω απ’ αυτή την ιστορία κρύβεται και μια διάσταση παρόμοια μ’ αυτή που δίνει ο Πολύβιος.
Ισως γι’ αυτό κωφεύουν οι Ρωμαίοι στις παραινέσεις να φέρουν στη μνήμη τους τη σωστή ιστορία. Ισως γιατί η λογική του νικητή, της οποίας η Γερμανία υπήρξε θύμα στο παρελθόν, είναι σαρωτική. Φταίνε κι οι λέξεις, αν και έχω την αίσθηση ότι, μέσω της «εποικοδομητικής ασάφειας», θα βρεθούν αυτές που ενθαρρύνουν τα πράγματα ν’ αρχίσουν να συμβαίνουν. Με κύριο, το χαμήλωμα του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ – [email protected]