Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα βιβλιοπωλείο με ένα… νυχάδικο, από τα εκατοντάδες που έχουν ξεφυτρώσει σε κάθε γειτονιά μεγάλων και μικρών αστικών κέντρων; Λογικά καμία. Στην Ελλάδα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όμως, είναι οι μόνες δυο κατηγορίες καταστημάτων που μαζί με τα κομμωτήρια και τα καταστήματα τροφίμων έχουν λάβει το πράσινο φως για λειτουργία, παρά την πανδημία. Ωστόσο τα νυχάδικα πέτυχαν επί της ουσίας την επαναλειτουργία τους, όπως συνομολόγησε και η ίδια η κυβέρνηση, λόγω της άσκησης παράνομης, σύμφωνα με τα μέτρα ενάντια του Covid-19, δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της καραντίνας από τις ιδιοκτήτριες και τις εργαζόμενες σε αυτά, που με το βαλιτσάκι αλά μπρατσέτα -όπως και αρκετές κομμώτριες- παρείχαν τις υπηρεσίες τους κατ’ οίκον. Όχι βέβαια απρόσκλητες, αλλά κατόπιν πρωτοβουλιών χιλιάδων δυστυχώς Ελληνίδων – ειδικά νεαρότερων ηλικιών, που χωρίς νύχι «χτισμένο» με τζελ και διακοσμημένο με στρας δεν μπορούν προφανώς να… πολεμήσουν τον νέο ιό και την ψυχολογική πίεση της καραντίνας.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες προσπαθούν ασθμαίνοντας να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, εν μέσω πλήθους αντιξοοτήτων, ειδικά για τους κλάδους ένδυσης και υπόδησης που απαγορεύεται να αφήσουν τους πελάτες τους να δοκιμάσουν τα προϊόντα που πωλούν. Ακόμη και εάν όντως φέρουν και οι ίδιες οι ελληνικές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ευθύνη για τον μη έγκαιρο ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μην μπορούν να λειτουργήσουν, είναι αντικειμενικά απορίας άξια η επιβολή διαφορετικών μέτρων και σταθμών έναντι του εμπορίου. Στο μεταξύ, ναι μεν τα προγράμματα επιστρεπτέων προκαταβολών αυξάνονται και επαναλαμβάνονται, κανείς ωστόσο από τους ιθύνοντες δεν μιλά για την ουσία του θέματος. Ότι δηλαδή, όπως ακριβώς αναφέρεται στην επωνυμία τους, είναι ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ, έστω και μερικώς. Το ερώτημα, όμως, είναι από ποιους τζίρους θα επιστραφούν, την ίδια ώρα που διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη η πανδημία καλπάζει και οι πλέον έγκυροι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για τρίτο και χειρότερο κύμα το 2021… Προ ολίγων ημερών, πάντως, ένας εκ των επιχειρηματιών βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στην κλειστή καφετέριά του στο Βόλο.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αρχίσουν να υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το «click away» και για την απομάκρυνση -και όχι απλά τη χρονική μετάθεση- των βαρών των επιχειρήσεων, με γενναία μέτρα ελαφρύνσεων, ακόμη και διαγραφών. «Click away» παντού δηλαδή και επί της ουσίας…