Skip to main content

Η κανονικότητα των προσλήψεων

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Οι τέσσερις στους δέκα Έλληνες εργοδότες (39%) προβλέπουν ότι θα επιστρέψουν σε προ Covid-19 επίπεδα προσλήψεων σε έναν χρόνο, ποσοστό που δεν απέχει πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο (41%) και αναδεικνύει τη χώρα μας ως την ισχυρότερη σε προθέσεις προσλήψεων εργαζομένων σε ολόκληρη την ευρύτερη περιφέρεια EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης για το α’ τρίμηνο 2021 της ManpowerGroup, από τους Έλληνες εργοδότες που προβλέπουν επιστροφή στα προ Covid-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, η ισχυρότερη τάση προέρχεται από αυτούς που ανήκουν στον χώρο του τουρισμού (58%), στις κατασκευές (44%) και στην πρωτογενή παραγωγή (40%).

Tα στοιχεία της έρευνας σε 430 Έλληνες εργοδότες δείχνουν ότι ο δείκτης συνολικών προοπτικών προσλήψεων για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου διαμορφώνεται στο +9%, δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά χαμηλότερα κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το 14% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση και το 74% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή. Οπότε οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης που προκύπτουν ανέρχονται σε +3%.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +19%. Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών επίσης καταγράφουν αξιοσημείωτα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +12%, ενώ προοπτικές +11% καταγράφονται σε δύο κλάδους – στον τομέα χρηματοοικονομικών και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα των λοιπών υπηρεσιών επίσης προβλέπουν σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +7%, ενώ προοπτικές +2% και +1% καταγράφονται στον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική) και στον τομέα του τουρισμού, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ManpowerGroup Ελλάδας, Χαράλαμπο Καζαντζίδη, που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι προκλήσεις της διαχείρισης των ανθρώπων, όπως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, η επιλογή ενός σωστού μίγματος στρατηγικής διοίκησής τους, η επιλογή και στελέχωση των τεχνολογικών ταλέντων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που όλοι μας έχουμε κληθεί να φέρουμε εις πέρας, είναι πιο κρίσιμες από ποτέ και απαιτούν την προσοχή μας».