Skip to main content

Η Σύνοδος της Μαρμότας

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ίσως τον Μάρτιο του 2021, «ένα βήμα τη φορά… που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα», ενώ δεν επιδεικνύει καν ταυτότητα.

Ίσως τον Μάρτιο του 2021 είναι νωρίς, μπορεί ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου να μην μπορεί, ίσως ο Ιούνιος του 2021 να είναι πιο διαυγής. «Μετά τη μεταβίβαση εξουσίας στις ΗΠΑ, αναμφίβολα θα δούμε την τάση πολύ πιο καθαρά». 

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε, ως αναμενόταν, τις (αναβαλλόμενες) αποφάσεις των Ευρωπαίων πολύ χαλαρά, αφού «λογικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επέτρεψαν να πέσει η Άγκυρα στα μαλακά. 

Οι «λογικοί», με πρώτη τη Γερμανία, έσωσαν πάλι την Τουρκία. Οι λόγοι γνωστοί. Πέρα από το προσφυγικό και το τουρκικό γεωπολιτικό μέγεθος, μετρά το νταραβέρι. Χρόνους πολλούς, ακόμη και σε απρόβλεπτους συνδυασμούς, σε όλους τους καιρούς. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Alfred von Kiderlen-Waechter ήδη τον Νοέμβριο του 1912 δεν έχει ενδοιασμούς. «Ανέκαθεν προσανατολίζαμε την πολιτική μας προς την κατά το δυνατόν βιωσιμότητα της Τουρκίας. Τούτο μας επέβαλλαν τα μεγάλα οικονομικά μας συμφέροντα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Γιατί στο πρώτο πογκρόμ, οι Γερμανοί δεν είχαν συμμετοχή και στα λάφυρα; «Εις το Πέραν, τον Γαλατά, εις την Σταμπούλ, εις τον Φραγκομαχαλά της Σμύρνης, όπου κατά το παρελθόν ανεγίγνωσκεν ο επισκέπτης επιγραφάς καταστημάτων με τα ονοματεπώνυμα Παπαδόπουλος, Ιωαννίδης, Αλεξανδρόπουλος κ.α. ήδη αναγιγνώσκει εις ατελεύτητον γραμμήν Κάρολος Φανκλάιν, Ερρίκος Φριτς, Γουλιέλμος Χολβενστάιν κ.α. Οι Νεότουρκοι μας έσφαξαν και μας ελήστευσαν εις τα χωρία και τας μητροπόλεις, οι δε Γερμανοί και Αυστριακοί, την αυτήν εποχήν, μας άρπαξαν τα καταστήματα… Οι Νεότουρκοι και οι Γερμανοί μετέβαλον τον Ελληνισμόν της Μ. Ασίας και της Θράκης εις απέραντον νεκροταφείον». (Ροδάς, Μιχάλης,1884-1948, Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμόν της Τουρκίας /υπό Γ. Μικρασιανού, Εν Αθήναις: Τυπογραφείον Π. Α. Πετράκου,1916.)

Τα συμφέροντα μεγάλωσαν, από την εποχή του Κάιζερ Γουλιέλμου πολλά άλλαξαν, το μοτίβο όμως δεν χάλασαν.  

Από Σύνοδο σε Σύνοδο συνεχίζεται η ευρωπαϊκή Ημέρα της Μαρμότας. Εδώ, όμως, δεν είναι Χόλιγουντ και βαρεθήκαμε από την επανάληψη.

Προβλέψεις σ’ αυτό το πλαίσιο; Περιμένετε τον Φεβρουάριο τη μαρμότα, εκείνο το σκιουράκι που προβλέπει τον καιρό. Παράδοση, την οποία έφεραν Γερμανοί μετανάστες στις ΗΠΑ.