Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Στα τελευταία λεπτά του… αγώνα με όρους ποδοσφαίρου έχουν εισέλθει πλέον οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. Ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit παραμένει ορατός, όπως δήλωσε χθες ο Βρετανός Παρά τω Πρωθυπουργώ υπουργός Μάικ Γκρόουβ.
Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν επιπλοκές στα σύνορα της Βρετανίας με την Ε.Ε. και αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε μία περίοδο που οι αναπτυγμένες οικονομίες δοκιμάζονται σκληρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.
Το Βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μια αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα προκαλέσει μια επιπλέον 2% απώλεια στο βρετανικό ΑΕΠ, επιπροσθέτως της προβλεπόμενης απώλειας 4% στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας με συμφωνία από την Ε.Ε.
H κατάρρευση μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα δύο επιχειρηματικών κολοσσών στη Βρετανία, της αλυσίδας Debenhams και του οίκου μόδας Arcadia, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, είναι ενδεικτικές της πολύ σοβαρής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η βρετανική οικονομία.
Η κατάρρευση της αλυσίδας Debenhams, η ιστορία της οποίας ανάγεται πίσω στο 1778, θα προκαλέσει απώλεια 12.000 θέσεων εργασίας, ενώ άλλες 13.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν από την κατάρρευση της Arcadia.
Οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit δεν θα περιοριστούν μόνο στη Βρετανία, αλλά θα επηρεάσουν και την Ευρώπη, καθώς θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος και αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το διμερές εμπόριο Ε.Ε.-Βρετανίας ανέρχεται σε ένα τρισ. δολάρια. Στην περίπτωση μιας άτακτης εξόδου θα επανέλθουν οι δασμοί και οι ποσοστώσεις, ενώ θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στα σύνορα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Σε πολιτικό επίπεδο, η Βόρεια Ιρλανδία κινδυνεύει να επιστρέψει στα «πέτρινα χρόνια» της αέναης βίας. Επιπλέον, αν υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία οι σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών θα έχουν ανεπανόρθωτα πληγεί. Μπορεί Βρετανία και Ε.Ε. να έχουν «χωρίσει», ωστόσο παραμένουν εταίροι στο ΝΑΤΟ, στο οποίο μάλιστα το Λονδίνο προσβλέπει σε αναβαθμισμένο ρόλο, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Στο ποδόσφαιρο ζητούμενο είναι το… γκολ της νίκης, έστω και στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Στο… ματς Ε.Ε.-Βρετανίας ζητούμενο είναι το «Χ», καθώς στην περίπτωση άτακτης υποχώρησης καμία πλευρά δεν θα είναι νικήτρια.