Skip to main content

Ασφάλεια με αδιαφάνεια;

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Εμφανίζεται «σοκαρισμένος» ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων από εικόνες που δείχνουν ότι ένας μαύρος μουσικός παραγωγός κακοποιήθηκε άγρια κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου.

Πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός του επί των Εσωτερικών χαρακτήρισε τη βίαιη αστυνομική επιχείρηση εναντίον αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού «σοκαριστική».

Μα τι κάνουν οι κυβερνώντες εκεί; Υποδύονται τον βασιλιά Λιρ, που εξουσία εκχωρεί και μετά απορεί; Αναμενόμενα τα όσα επακολουθούν. Σε όλους, εκτός από τον Λιρ.

Συγγνώμη, αλλά τι περίμεναν όταν έφερναν το άρθρο 24 στον νόμο «καθολικής ασφάλειας», που απαγορεύει επί ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική 45.000 ευρώ «τη διακίνηση με οποιονδήποτε τρόπο της εικόνας του προσώπου ή άλλου σημείου του σώματος, με το οποίο αναγνωρίζονται οι αστυνομικοί στη διάρκεια επιχείρησης, με πρόθεση να τους βλάψουν»;

Χωρίς φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση, όχι μόνο από τους πολίτες αλλά και από τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους, λύνονται τα χέρια των «σάπιων μήλων» στο σώμα. Χωρίς βίντεο από κινητό τηλέφωνο, που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, οι αστυνομικοί που πρωταγωνίστησαν στο περιστατικό ξυλοδαρμού με ρατσιστικά κίνητρα δεν θα είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. «Το βίντεο με προστάτευσε από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι για την προστασία μου. Χωρίς το βίντεο θα ήμουν σήμερα στη φυλακή».

Χωρίς λήψεις από τη βίαιη επιχείρηση εναντίον προσφύγων στη Γαλλία, που προκάλεσε οργή, λιγότερη δουλειά έρευνας περιμένει την Εποπτική Αρχή της Αστυνομίας. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι «ο Τύπος πρέπει να συνεχίσει ελεύθερα να λειτουργεί», οι ενώσεις φωτογράφων και δημοσιογράφων ζητούν αλλαγή, ενώ απαρατήρητο δεν πέρασε ότι δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (LREM) καταψήφισαν τον νόμο, και 30 απείχαν στην πρώτη ανάγνωση.

Αφού έγινε κακή αρχή και έπεσαν περιστατικά βροχή, η επίμαχη διάταξη στον νόμο, που ενισχύει την παρακολούθηση με κάμερες και drones, θα επανεξεταστεί. Θα συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή, με τη συμμετοχή και δικαστών, που θα προτείνει μια νέα εκδοχή, ώστε τον Ιανουάριο να κατατεθεί στη Γερουσία.

Πάντως, πρέπει να είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η εξουσία, για να ενδύεται τον χωροφύλακα στη Γαλλία.