Skip to main content

Ιστορίες με λίστες

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας αγόρασε, αντί 5 εκατ. ευρώ, ένα CD με πληροφορίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το «Spiegel», το ύψος των ύποπτων συναλλαγών, κάποιες εκ των οποίων οδήγησαν και σε επιστροφές φόρου (!), ανέρχεται στα 70 δισ. ευρώ.

Το κρατίδιο που πρωτοστατεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αγοράζει κατά μέσο όρο δύο παρόμοιες βάσεις δεδομένων τον χρόνο, από το 2010, γιατί υπερ-αποδίδουν.

Ενα ευρώ καταβάλλουν για την απόκτησή τους, σαράντα βάζουν στο ταμείο, με πρόχειρους υπολογισμούς. Περισσότερα από δύο δισ. ευρώ, σχεδόν το ήμισυ των εσόδων από φορολίστες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου, που μας έστειλε δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα, παίζει με τις λίστες σ’ άλλες πίστες.

«Σ’ αυτό το πεδίο αλλάζουν τα πράγματα μόνο αν το κράτος δείξει τα δόντια του. Διαφορετικά, η συστηματική λεηλασία του κοινωνικού συνόλου μέσω φορολογικών παραδείσων στην καρδιά της Ευρώπης -ανεξάρτητα αν πρόκειται για την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία ή αλλού- συνεχίζεται».

Ποια ήταν η συνέχεια της αγοράς του CD στα τέλη Οκτωβρίου; Μέσα σε δέκα μέρες άρχισαν έρευνες σε κατοικίες Γερμανών πελατών του ταμιευτηρίου BCEE του Λουξεμβούργου. Μέσα σε δέκα μέρες, διότι ο χρόνος είναι χρήμα και μεγάλο το κρίμα.

Τόσο εύκολα είναι, λοιπόν, τα πράγματα; Πάντα θα είναι πιο εύκολο για τους έχοντες να ιδρύσουν μια εταιρεία-βιτρίνα στα νησιά Κέιμαν, μέσω αυτής ν’ ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και με βάση αυτόν ν’ αγοράζουν μετοχές σε κάποιο επενδυτικό ταμείο του Λουξεμβούργου, εισπράττοντας τα μερίσματα στον ίδιο λογαριασμό.

Δεν βγαίνει έτσι απλά λογαριασμός με τον «κρυμμένο πλούτο των εθνών» (του Γκάμπριελ Ζούκμαν, καθηγητή στο LSE, εκδόσεις Πεδίο) αν δεν τεθούν τα κράτη και οι τράπεζες προ ευθυνών.