Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ο «Νότιος», όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε ο διεθνής Τύπος, έλαβε το πράσινο φως από το χθεσινό Eurogroup για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που λήγει στα τέλη του φετινού Μαΐου. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος θα αντικαταστήσει τον Βίτορ Κονστάντσιο σε αυτό το υψηλόβαθμο αξίωμα της ΕΚΤ, τη στιγμή που η Ισπανία επανειλημμένως ισχυριζόταν ότι δεν εκπροσωπείται επαρκώς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το 2015 υπήρξε ο κύριος αντίπαλος του Γερούν Ντέισελμπλουμ, όταν ανανεώθηκε η θητεία του στο «τιμόνι» του Eurogroup, χωρίς ωστόσο να κερδίσει τη μάχη. Τώρα λοιπόν ήταν η σειρά της Ισπανίας, που στο πλευρό της έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Βερολίνου. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται να επιθυμούσε σφόδρα την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου της ΕΚΤ από το νότιο τόξο της Ευρώπης, κάτι που θα προσέφερε μεν γόητρο στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, πιστό εκτελεστή της πολιτικής λιτότητας που προώθησε η Γερμανία στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και παράλληλα θα άφηνε ανοικτό τον δρόμο για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από έναν Γερμανό.
Ο Ντε Γκίντος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι αφότου το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε στην εξουσία το 2012, ενώ προηγουμένως είχε υπηρετήσει και στη Lehman Brothers ως υπεύθυνος για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στον ίδιο πιστώνεται η οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία μετά τη βαθιά κρίση της περιόδου 2009-2014. Στο θέμα της Ελλάδας είχε συμπαραταχθεί με τη σκληρή γερμανική γραμμή, ενώ είχε προβεί, στις αρχές του 2015, ακόμη και στην υπόδειξη να μη γίνει καμία πληρωμή προς την Αθήνα έως την υπερψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Όλα αυτά ενδεχομένως να σημαίνουν ότι ο κ. Γκίντος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να καθοδηγήσει τη μετάβαση της ΕΚΤ σε μια νέα εποχή, τη στιγμή που οι Γερμανοί έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι επιθυμούν τη λήξη των σημερινών ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών. Στην Ε.Ε., ο μεγαλύτερος νικητής δεν είναι πάντα η χώρα που λαμβάνει το αξίωμα και, αναμφισβήτητα, ένα τέτοιο «δίδυμο» Γερμανίας – Ισπανίας στις ανώτερες θέσεις της ΕΚΤ θα εξυπηρετούσε τα μέγιστα τη γραμμή του Βερολίνου.