Skip to main content

Δι’ ενέσεων σουμπλιμέ

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η γρίπη εκδηλώθηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1918, αλλά τον Οκτώβριο, στη διάρκεια δηλαδή του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας λοιμικής νόσου, κτύπησε καμπανάκι και δόθηκαν συστάσεις. Αποφυγή των συγκεντρώσεων. «Είνε το μόνον φάρμακον. Τα σκόρδα, το ούζο και τα άλλα γιατροσόφια ως προληπτικά… είναι κωμικά». (Εφημερίδα Εμπρός, 17 Οκτωβρίου 1918).

Ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Σίμος ανακοινώνει ότι ήρθε η σωτηρία από την Εσπερία και ο Τύπος πανηγυρίζει. «Ο ιατρός Σέιλερ εκ Βιέννης δι’ ενέσεων σουμπλιμέ επέτυχε ελάττωσιν της θνησιμότητος από ογδόντα τοις εκατό στο μηδέν».

Τι είναι το σουμπλιμέ, που απαντάται και στο αρσενικό γένος; Ο χλωριούχος δισθενής υδράργυρος.

Επιφυλάξεις για τη χρήση του ενέσιμου υδραργύρου εκφράζει ο καθηγητής και μέλος του Ιατροσυνεδρίου -κάτι σαν τη σημερινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας- Μενέλαος Σακκόραφος, «διότι είνε φάρμακον, το οποίον απαιτεί φυσιολογικήν λειτουργίαν των νεφρών και του ήπατος. Δυστυχώς, η εφετινή γρίπη έχει επιπλοκάς κυρίως επί των νεφρών και επομένως…» 

Το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το υπουργείο γνωστοποιεί ότι οι ενέσεις «δεν επέφεραν ευνοϊκά αποτελέσματα επί των ασθενών, ενώ εις τινάς περιπτώσεις παρουσίασαν αντίθετα αποτελέσματα». 

Γιατροί δεν είμαστε, αλλά φαίνεται ότι το σουμπλιμέ της εποχής είναι η ρεμδεσιβίρη. Λέμε φαίνεται, διότι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ μπορεί να αναθεωρηθούν στην πορεία, καθώς προστίθενται κλινικά δεδομένα.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως, «τα όποια οφέλη της ρεμδεσιβίρης, αν πράγματι υπάρχουν, είναι πιθανώς μικρά και η πιθανότητα βλάβης παραμένει», εκτιμά ο ΠΟΥ για το φάρμακο στο οποίο δόθηκε επείγουσα έγκριση στις ΗΠΑ και χορηγήθηκε, μεταξύ άλλων, και στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο ευρωπαϊκός οίκος έχει παραγγείλει δόσεις αξίας ενός δισ. ευρώ. Ασαφές τι θα γενεί. 

Η επιστήμη, όμως, δεν είναι για το σκαμνί. Θέλει χρόνο, με τις ακλόνητες βεβαιότητες παίρνει δρόμο κι ας δυσαρεστεί κόσμο, όπως τον αρθρογράφο της «Ακροπόλεως»: «Τίποτα άλλο δεν είναι εις θέσιν να κάμη η Ελληνική Επιστήμη. Α, λησμονήσαμε μίαν δόξαν της. Ο ιατρός Χρ. Κορύδαλος ανακάλυψεν ότι η γρίππη γράφετται με ένα πη διότι η λέξις παράγεται από τον γρύπον, το ψαράδικο δίκτυο».