Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Δέκα και πλέον ημέρες μετά την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τα επικίνδυνα πολιτικά του παιχνίδια.
Η πρόσφατη αποπομπή του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και η αντικατάστασή του από τον συνταξιούχο συνταγματάρχη των Ειδικών Δυνάμεων Κρίστοφερ Μίλερ, που ήθελε να κατεβάσει στρατό κατά των διαδηλωτών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς και η τοποθέτηση σε θέση-κλειδί στο αμερικανικό Πεντάγωνο του ταξίαρχου Άντονι Τάτα, που είχε χαρακτηρίσει «αρχιτρομοκράτη» τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δεν συνάδουν με πρόθεση ομαλής μετάβασης στην εξουσία.
Η αποκάλυψη ότι ο Τραμπ σχεδίαζε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στρατιωτικό κτύπημα κατά του Ιράν, όντας πρόεδρος υπό προθεσμία, δεν απειλούσε μόνο να ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά και να κληροδοτήσει με το «καλημέρα» στον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ένα θερμό μέτωπο.
Η εχθρότητα κατά του Ιράν και η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, που είχε υπογράψει το 2018 ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ήταν από τους πρώτους διακηρυγμένους στόχους της προεδρίας Τραμπ. Ένα στρατιωτικό πλήγμα λίγες ημέρες μετά τις εκλογές θα αποσπούσε την προσοχή της εγχώριας κοινής γνώμης από το βατερλό του Covid-19 και τη μετάβαση εξουσίας, που ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψει.
Τελευταίο δείγμα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής Τραμπ ήταν η προχθεσινή αποπομπή του επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Κυβερνοασφάλεια, Κρις Κρεμπς, επειδή αρνιόταν ότι έγιναν παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές.
Η εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν έγινε με ανακούφιση δεκτή από τη διεθνή κοινή γνώμη, που ελπίζει στην επιστροφή της «κανονικότητας» όσον αφορά τη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ. Ο πρώην Αμερικανός αντιπρόεδρος έχει, για παράδειγμα, εκφραστεί υπέρ της επιστροφής των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Ωστόσο, μένουν να φανούν οι όποιες «φιλειρηνικές» του διαθέσεις. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι όσον αφορά τη Ρωσία οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται πιο σκληροί απέναντι στον Πούτιν, ενισχύοντας τις νεοψυχροπολεμικές διαθέσεις.
Ο Μπάιντεν επιλέχθηκε άλλωστε ως ο μόνος διαθέσιμος «αντι-Τραμπ», συνταιριάζοντας παραδοσιακούς ψηφοφόρους με ένα όλο και πιο ανερχόμενο ριζοσπαστικό κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας, για το οποίο το «businnes as usual» δεν αρκεί…