Skip to main content

Επί ξυρού ακμής η Μέι

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Βαθαίνει η κρίση που έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη την Τετάρτη μια σημαντική πολιτική ήττα, καθώς 11 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος παραβίασαν την κομματική γραμμή.

Οι «11» τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας που ζητά το Κοινοβούλιο να διαβουλεύεται και να ψηφίζει κάθε στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit και όχι μόνο την τελική συμφωνία όπως ήθελε η Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε την ψηφοφορία με τέσσερις ψήφους διαφορά, 309 υπέρ, 305 κατά. Υπέρ της τροπολογίας, την οποία είχε εισηγηθεί ο Συντηρητικός βουλευτής Ντομινίκ Γκριέβε, ψήφισαν οι βουλευτές των Εργατικών, πλην δύο. Σύμφωνα με την «Daily Mail», που έχει ταχθεί υπέρ του Brexit, άλλοι τρεις βουλευτές των Συντηρητικών απείχαν, γεγονός που δείχνει ότι συνεχίζεται ο εμφύλιος που έχει προκαλέσει στο Συντηρητικό Κόμμα η έξοδος από την Ε.Ε. Παρά τη σχετική αισιοδοξία ότι με το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική εμπορική σχέση, οι διαφορές ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες αμβλύνονται, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται επί ξυρού ακμής… Αν και αρχικά φάνταζε ως πιο δύσκολο σημείο των διαπραγματεύσεων ο λογαριασμός του Brexit, τον τελευταίο καιρό αναδύθηκε στην επιφάνεια το «ξεχασμένο» Βορειοϊρλανδικό ζήτημα. Η συμφωνία για εξαίρεση της Βόρειας Ιρλανδίας από την επιστροφή σε «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδική Δημοκρατία, έχει προκαλέσει ανάλογα αιτήματα από τη Σκωτία και την Ουαλία.

Η Σκωτία δεν έχει απεμπολήσει την πρόθεσή της να ανεξαρτητοποιηθεί και να παραμείνει ως ανεξάρτητο κράτος στην Ε.Ε. Η κινδυνολογία προς τους οπαδούς της σκωτικής ανεξαρτησίας, για επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» καθίσταται ανίσχυρη μετά το Βορειοϊρλανδικό «δεδικασμένο», παρά το εύλογο αντεπιχείρημα ότι άλλο Βόρεια Ιρλανδία με το αιματοβαμμένο παρελθόν και άλλο Σκωτία.

Η εύθραυστη πλειοψηφία της Μέι μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί, με το ενδεχόμενο πιθανές πρόωρες εκλογές να φέρουν στην Ντάουνιγκ Στριτ τον θεωρούμενο «υπεραριστερό» ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν επιδιώκει η Βρετανία να μη χάσει τα προνόμια της Ε.Ε., χωρίς πάντως να αμφισβητεί το Brexit. Το ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, όχι για το πώς θα διαχειριστεί την έξοδο από την Ε.Ε., αλλά για το πού θα βρει τα λεφτά για να εφαρμόσει την υποσχεθείσα νεοκενσιανή οικονομική και κοινωνική του πολιτική.

Παραμένουν όλα του Brexit δύσκολα…