Skip to main content

Η ισχύς της τονωτικής ένεσης

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με ισχυρά αντισώματα εμφανίζεται η ελληνική οικονομία, που άντεξε το σοκ της πανδημίας και πλέον επιστρέφει στην κανονικότητα. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποτελεί το πιο πρόσφατο θετικό σημάδι. Είχαν προηγηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών (όπως αποτυπώθηκε στα επιτόκια των ομολόγων), η δυναμική επαναφορά της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού, αλλά και η ανοδική πορεία των εξαγωγών.

Τα μηνύματα αυτά προκαλούν αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και υπάρχουν εκτιμήσεις πως η χρονιά μπορεί να κλείσει με ανάπτυξη ακόμα και πάνω από 5%. Ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία είναι σημαντικό η ευημερία των αριθμών να οδηγήσει και σε ενίσχυση της τσέπης των φορολογουμένων.

Δεδομένο είναι πως ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αυτό είχε αποτελέσει και βασικό προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας στην αναμέτρηση του 2019. Ωστόσο το εισαγόμενο ράλι αυξήσεων επιβάλλει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την τιθάσευση των τιμών, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο ενός… ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ενός κύματος ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός στη σημερινή ομιλία του στο Βελλίδειο θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς σε αυτήν τη συγκυρία είναι αναγκαίο να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς. Αυτό που μένει να φανεί είναι το εύρος αυτών των μέτρων, τα οποία θα εστιάζουν στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά θα πρέπει να αγγίζουν και τη μεσαία τάξη.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να παρουσιάσουν ένα κοστολογημένο πακέτο προτάσεων, καθώς υπάρχει μπροστά η αβεβαιότητα της πανδημίας. Αναζητείται, λοιπόν, η χρυσή τομή ώστε και τα νοικοκυριά να ενισχυθούν και να μείνει ένας «κουμπαράς» σε περίπτωση που ακολουθήσει ένας δύσκολος λόγω Covid χειμώνας.

Σαφέστατα η καλή πορεία της οικονομίας δίνει ένα σαφές προβάδισμα στην κυβέρνηση, ωστόσο σημασία δεν έχει πώς διαμορφώνεται το ματς στο ημίχρονο, αλλά και πώς θα είναι το σκορ όταν σφυρίξει τη λήξη ο διαιτητής. Επομένως το «παιχνίδι» θα κριθεί από τις τονωτικές ενέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.