Skip to main content

Γιατί η αναπτυξιακή πολιτική είναι μονόδρομος

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Η Ευρωζώνη μπροστά σε έναν ορίζοντα με αρκετά «γκρίζα σύννεφα» και πολλές προκλήσεις. Από τη μία ο κοροναϊός, που γονατίζει την Κίνα, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ευρωπαϊκών αγαθών και υπηρεσιών, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι εξαγωγές προς την Κίνα σχεδόν τριπλασιάσθηκαν την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας στα 170 δισ. ευρώ το 2018. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εξάρτηση της οικονομίας του μπλοκ από την παγκόσμια ζήτηση.

Από την άλλη, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και να μην θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος στις επόμενες εκλογές. H κρίση στο εσωτερικό του CDU εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, σε μια εποχή που η άλλοτε κραταιά γερμανική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση. Σε αυτό το σύνθετο παζλ προστίθεται και το Brexit και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει σχεδόν εξαντλήσει τα διαθέσιμα εργαλεία της.

Με φόντο τις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εμφανίζονται έτοιμες να κάνουν στροφή μακριά από τη λιτότητα. Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στο Eurogroup του Φεβρουαρίου μια δημοσιονομική πολιτική περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη.

Τα βλέμματα στρέφονται στις προβλέψεις της Κομισιόν εντός της εβδομάδας. Εάν η Επιτροπή επαληθεύσει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας, δικαιώνονται όσοι ζητούν να μπει μια και καλή ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, που έκαναν πιο βαθύ το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου.

Μία δεκαετία μετά την κρίση χρέους, η Γερμανία κινδυνεύει να εξελιχθεί στον μεγάλο «ασθενή» της Ευρωζώνης και χώρες όπως η Ελλάδα εντυπωσιάζουν με τις οικονομικές και δημοσιονομικές τους επιδόσεις. Τότε, η αλληλεγγύη των εταίρων είχε προσφερθεί στους αδύναμους κρίκους του Νότου μαζί με το πικρό φάρμακο των μνημονίων. Τώρα, υποτίθεται ότι ο στόχος είναι κοινός: Η θωράκιση της Ευρωζώνης μπροστά στις απειλές. Χρειάσθηκε να βρεθεί το μεγαλύτερο μέλος του μπλοκ στο χείλος της κατάρρευσης για να γίνει το μεγάλο βήμα μιας κοινής προσπάθειας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το βήμα δεν θα μείνει μετέωρο.