Skip to main content

Τα φαντάσματα επιστρέφουν

Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ένα «φάντασμα» έφυγε, αλλά ένα άλλο πλανάται πάνω από τον πλανήτη. Τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου αυτή την εβδομάδα θα σηματοδοτηθούν από μία σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο στην πόλη, εστιάζοντας στη συνεχιζόμενη επιτακτική ανάγκη προστασίας των ελεύθερων κρατών και των ελεύθερων πολιτικών, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το θέμα όμως είναι ότι η έννοια της προστασίας, στον σημερινό κόσμο των συγκρουόμενων ιδεολογιών και αξιών, είναι αρκετά αμφιλεγόμενη και δύσκολα διασφαλιζόμενη, καθότι, ενώ δεν υφίσταται πλέον η έννοια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της δημοκρατικής Δύσης και της κομμουνιστικής Ανατολής, μαίνεται ένας εμπορικός πόλεμος, ένας τεχνολογικός πόλεμος, ένας συναλλαγματικός πόλεμος και κατ’ επέκταση ένας χρηματοοικονομικός πόλεμος, με πρωταγωνιστές από τη μία πλευρά την Κίνα και από την άλλη τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Καμία φορά, οι ισορροπίες χαλάνε και τα μέτωπα γίνονται περισσότερα. Η Κίνα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G, με τεχνολογία που προπορεύεται των Δυτικών ανταγωνιστών της. Την ώρα που μαίνεται η μάχη επιρροής και κυριαρχίας γύρω από την παγκόσμια εκστρατεία της Αμερικής κατά των χωρών που εγκαθιστούν κινεζικό εξοπλισμό 5G.

Mία μάχη που αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλες τεχνολογίες, από τεχνητή νοημοσύνη έως κβαντική υπολογιστική. Και ενώ ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο οδεύει προς επίλυση, όπως φάνηκε από τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές, ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν και κατέρρευσαν, ενώ οι όποιες δηλώσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι αόριστες και ασαφείς.

Ο προστατευτισμός έχει γίνει το νέο δόγμα, με τις μεγάλες οικονομίες να αναπροσαρμόζονται ταχύτατα στα νέα δεδομένα. Χθες, στη σύνοδο των χωρών του ASEAN (συνδέσμου κρατών ΝΑ Ασίας), εν απουσία των ΗΠΑ, η Κίνα έκανε τα πάντα για να προωθήσει μία περιφερειακή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. Στην Ευρώπη πάλι, η Δανία προσέφερε στη Ρωσία μεγάλο στήριγμα στην προσπάθειά της να ενισχύσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές.

Παρά την απειλή για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, η Κοπεγχάγη απέσυρε το τελευταίο εναπομείναν μεγάλο εμπόδιο για τον αγωγό Nord Stream 2 κόστους 11 δισ. δολαρίων, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του έτους. Ο πόλεμος έχει απλώς αλλάξει πρόσωπο και έχει αποκτήσει νέους πρωταγωνιστές. Με τα φαντάσματα να τριγυρνούν ανάμεσά μας και να παίζουν ένα αόρατο παιχνίδι που το ξέρουν πολύ καλά… αναζητώντας σφαίρες επιρροής.