Από την έντυπη έκδοση
Τον αδύναμο κρίκο του ελληνικού σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, τις μεγάλες καθυστερήσεις, αναδεικνύει με επιστολή της προς όλα τα κόμματα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.
Αφού πρώτα καταγγέλλει για μια ακόμα φορά τη στάση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην Cosco, θεωρώντας ότι δεν έχει αποδώσει καρπούς για τη χώρα η παρουσία της στον Πειραιά, η ΟΜΥΛΕ ξύνει «ανοικτές πληγές», που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τη δημόσια διοίκηση.
Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων των ελληνικών λιμανιών τρέχει από το 2010 και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόοδος. Αυτό, με εξαίρεση τον ΟΛΠ, είχε σαν αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα όποια μεγάλα επενδυτικά σχέδια δεν είχαν ξεκινήσει μέχρι τότε, με αποτέλεσμα τα λιμάνια να έχουν μείνει πίσω. «Η πολιτική της πώλησης – εκποίησης έχει οδηγήσει τον ΟΛΘ και τους άλλους Οργανισμούς Λιμένων -Ηρακλείου, Πάτρας, Βόλου κ.ά.- σε πλήρη απαξίωση», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.
Οι θέσεις
Τόσο η κυβέρνηση της περιόδου 2012-2014 όσο και η τελευταία, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις, επιχειρούν την πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Η Ομοσπονδία θεωρεί αναγκαίο και επιβεβλημένο να ακυρωθούν οι δύο προκηρύξεις και άμεσα να οργανωθεί μια ουσιαστική διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τις περιφέρειες, τους παραγωγικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ώστε να προσδιοριστεί μια εθνική λιμενική πολιτική η οποία, σύμφωνα με την ΟΜΥΛΕ, θα πρέπει να βασίζεται:
- Στη θεμελίωση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών
- Στην ανάγκη για ανάπτυξη – επενδύσεις
- Στην αρμονική συνύπαρξη λιμανιών και πόλεων
- Στην αύξηση της απασχόλησης με προσλήψεις σταθερών θέσεων εργασίας
- Στην ύπαρξη θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων και ΣΣΕ.