Skip to main content

Στην ηλεκτρονική εποχή οι ΑΕΝ

Να δώσουν λύσεις σε πραγματικά ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πλοίο ενώ πλέει στα ανοικτά, κλήθηκαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το σενάριο  στις 13 Μαρτίου του 2016 ένα τάνκερ με φορτίο 12.000 τόνων έπλεε πρόσω ολοταχώς προς το λιμάνι της Μεγάλης Βρετανίας. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος, η υγρασία μειωμένη, η θάλασσα «σκληρή» και το πλοίο οδηγούνταν από τον αυτόματο πιλότο. Το πλήρωμα έχει πάρει όλες τις προφυλάξεις και τηρούνταν οι κανονισμοί ασφαλείας. Ξαφνικά ένας συναγερμός από το μηχανοστάσιο αναστατώνει το πλήρωμα. Τι πρέπει να κάνει ο αρχιμηχανικός του πλοίου;

Δεκάδες σπουδαστές στην ΑΕΝ Σύρου την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαν στη συζήτηση για το τι μπορεί να προκάλεσε τον συναγερμό, μετά την παρουσίαση του καινοτόμου συστήματος εξ αποστάσεως κατάρτισης με το οποίο εφοδιάστηκαν οι ελληνικές Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, με χορηγία της ελληνικής εταιρείας SQLearn και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το περιστατικό όχι μόνο δεν είναι φανταστικό, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι παρόμοιο εν πλω είναι μεγάλες, και γι’ αυτό κάθε απάντηση των σπουδαστών στα ερωτήματα που τους τέθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της SQLearn, οδηγούσε σε μια διαφορετική εξέλιξη του σεναρίου.

«Η γνώση είναι δύναμη και όσο η γνώση ενισχύεται τόσο ενισχύεται και η αυτοπεποίθηση του ανθρώπου», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την παρουσίαση του συστήματος στην ΑΕΝ Ασπρόπυργου.

“Τα ζητήματα ασφαλείας εν πλω αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την GasLog. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία μας με την SQLearn έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς μέσω του e-learning και των καινοτόμων τεχνολογικών υπηρεσιών της, μπορούμε μεταξύ άλλων να παρέχουμε εξειδικευμένη εκπαίδευση στα πληρώματα μας, αλλά και να διαχειριζόμαστε συνολικά την όλη διαδικασία πολύ εύκολα», σημειώνει ο κ.  Στέλιος Σαμπάνης, Head of Information Technology GasLog Ltd., ενώ προσθέτει: «Με τα e-learning lessons που μας παρέχει η συνεργασία μας με την SQLearn, η εκπαίδευση των ναυτικών σε διάφορες θεματικές γίνεται με τρόπο αποτελεσματικό και ευχάριστο, μέσα από τη χρήση πρωτότυπων τεχνολογικών στοιχείων και αναπαράστασης καταστάσεων. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της εκπαίδευσης των ναυτικών τόσο στα πλοία, όσο και στα training centers. Συμπερασματικά, η συνεργασία μας με την SQLearn, ενισχύει τη σταθερή προσήλωση της GasLog στην ασφάλεια.”

Η πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της εταιρείας (aen.sqlearn.com) περιλαμβάνει σύστημα αυτοματοποιημένης διαχείρισης της εκπαίδευσης (Training Matrix), καθώς και ψηφιακά μαθήματα που έχει υλοποιήσει η SQLearn σε συνεργασία με τη Theta Marine Consulting, η οποία παρείχε το πρωτογενές υλικό για τα μαθήματα. Το σύστημα και τα μαθήματα της SQLearn που είναι πιστοποιημένα από τον Αμερικάνικο Νηογνώμονα (ABS) έρχονται να συμπληρώσουν, όπως διευκρινίστηκε, με πρακτικές γνώσεις και σύγχρονες μορφές δια βίου μάθησης την εκπαιδευτική διαδικασία. Πολυμέσα, διαδραστικές εφαρμογές, 3D βίντεο, περιλαμβάνονται στο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τη ναυτιλιακή αγορά. «Το σύστημα παρέχει ολοκληρωμένη διαχείριση της επιμόρφωσης που λαμβάνει χώρα τόσο πάνω, όσο και εκτός του πλοίου, σκοπός μας είναι να έχετε μία βιωματική εμπειρία για τον τρόπο που θα εκπαιδεύεστε πάνω στα πλοία όταν εργαστείτε στις ναυτιλιακές εταιρείες», σημείωσε απευθυνόμενος στου σπουδαστές ο γενικός διευθυντής της SQLearn Σπύρος Γκούμας.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα γίνεται με προσωποποιημένο μοναδικό κωδικό, ενώ η παρακολούθηση των ψηφιακών μαθημάτων προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για τον εκπαιδευόμενο. «Η πρακτική εμπειρία είναι πολύ σημαντική. Με το σύστημα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης σε θέματα δεξιοτήτων που διατίθεται, οι σπουδαστές μπορούν να δουν τις συνέπειες των ενεργειών τους και να προφυλαχθούν», τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ  Αρχιπλοίαρχος  Λ.Σ. Στυλιανός Μπέλλας κατά την πρώτη παρουσίαση του συστήματος στην ΑΕΝ Χίου τον Ιανουάριο. Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, το σύστημα παρουσιάστηκε και στις δέκα ΑΕΝ της χώρας, με τους σπουδαστές και τους καθηγητές να έχουν πια στα χέρια τους ατομικούς κωδικούς για χρήση οποιαδήποτε ώρα, από οποιοδήποτε σημείο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τα ελληνικά «δελφίνια»

Η SQLearn είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που παρέχει αποκλειστικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) με εμπειρία 12 ετών. Στη ναυτιλία η εταιρεία προσφέρει μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες, υπό τον τίτλο Dolphin Platforms, που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες των εταιρειών που ενώνουν τη γη μέσω της θάλασσας. Με σύνδεση στο διαδίκτυο, το καινοτόμο Dolphin Platforms System που σχεδίασε η SQLearn είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή και βοηθά το πλήρωμα και τους αξιωματικούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μαθήματα και αξιολογήσεις, καθιστώντας τη συνολική διαχείριση της εκπαίδευσης εύκολη υπόθεση. Με το Dolphin Library οι χρήστες έχουν στην «τσέπη» τους μια βιβλιοθήκη ηλεκτρονικών μαθημάτων για τη ναυτιλία με μεγάλο εύρος θεματολογίας και ειδικά ό,τι αφορά στον τομέα της ασφάλειας. Ζητήματα για κάθε σημαία, ταξίδι, διεθνείς και εθνικοί κανόνες βρίσκονται στα ειδικά προσαρμοσμένα ηλεκτρονικά μαθήματα Custom Dolphin, ενώ το Resilient περιλαμβάνει ηλεκτρονικά μαθήματα για «δελφίνια» που αντέχουν. Στο μενού των μαθημάτων υπάρχουν και εργαλεία στελέχωσης και αξιολόγησης προσωπικού των ναυτιλιακών εταιρειών (Pre-employment testκ.ά.). Μέχρι σήμερα πάνω από 10.000 ναυτικοί εκπαιδεύτηκαν με τα μαθήματα της SQLearn και «έγραψαν» στο κοντέρ τους 25.000 ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ μερικές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες εμπιστεύονται την SQLearn για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.