Skip to main content

Διαχρονική η συνεργασία IMO και Helmepa

Η επίσκεψη Dominguez σηματοδοτεί τη δέσμευση ΙΜΟ και Helmepa για πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης και ασφάλεια στη θάλασσα

Ορόσημο αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, και του προέδρου του WMU, καθ. Max Mejia, στη Helmepa, καθώς υπογραμμίζει τη μακροχρόνια συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για ασφαλή πλοία, με εξειδικευμένα και ικανά πληρώματα που ταξιδεύουν σε υγιείς ωκεανούς.

Για πρώτη φορά, στις 8 Φεβρουαρίου 2024, ο κ. Dominguez επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης, θέτοντας ένα ακόμη ορόσημο στη 42χρονη πορεία της Helmepa, η οποία είναι αφοσιωμένη στους στόχους των υγιών ωκεανών, την ασφάλεια ναυσιπλοΐας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόεδρος, Σεμίραμις Παληού, απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα στον γενικό γραμματέα, μαζί με τον αντιπρόεδρο Γιώργο Καραγεωργίου, τη γενική γραμματέα Ειρήνη Νταϊφά, τον ταμία Αριστείδη Πίττα, τον ειδικό γραμματέα Γιώργο Καλλιάνη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Μιχάλη Δαλακούρα, Ανδρέα Γιακουμέλο, Μαρία Χατζηωάννου, Ελένη Πολυχρονοπούλου και Πάνο Ζαχαριάδη, τον νομικό σύμβουλο Νίκο Γερασίμου, τον Χάρη Αντωνίου, τη γενική διευθύντρια Όλγα Σταυροπούλου, τον υπεύθυνο Ναυτιλίας Κώστα Τριανταφύλλου και την ομάδα της γραμματείας.

Η επίσκεψη σηματοδοτεί τη μακροχρόνια συνεργασία του ΙΜΟ και της Helmepa, καθώς και την κοινή τους δέσμευση για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, την ασφάλεια στη θάλασσα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα στη ναυτιλία.

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πλέον, η Helmepa συμβάλλει ενεργά στην αποστολή του ΙΜΟ, εκπαιδεύοντας περισσότερους από 33.000 ναυτικούς και επαγγελματίες της ναυτιλίας. Εκπρόσωποί της παρίστανται σε τακτική βάση στις συναντήσεις MEPC και MSC του IMO, ενώ λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Επιπλέον, ως μέλος της Intermepa – ο  οργανισμός ομπρέλα που περιλαμβάνει τη Helmepa και τις αδελφές Ενώσεις σε Κύπρο, Νιγηρία, Βόρεια Αμερική, Τουρκία, Φιλιππίνες, Ουκρανία και Ουρουγουάη – συμβάλλει στη διάδοση του πνεύματος της εθελοντικής δέσμευσης και προωθεί τις αξίες του ναυτιλιακού κλάδου σε όλη την κοινωνία.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του World Maritime University του ΙΜΟ, καθ. Max Mejia, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση εργασίας της Επιμορφωτικής Επιτροπής της Helmepa. Τον καθ. Mejia υποδέχθηκαν η πρόεδρος, Σεμίραμις Παληού, και ο Ανδρέας Μαρτίνος του Ομίλου Minerva (καθώς στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά» του Ομίλου Μαρτίνου φιλοξενήθηκε η συνάντηση). Στη συζήτηση που ακολούθησε και με τα μέλη της Επιμορφωτικής Επιτροπής αναπτύχθηκαν οι δεξιότητες και τα σύγχρονα ανταγωνιστικά προσόντα που χρειάζονται πλέον οι ναυτικοί για το χειρισμό εναλλακτικών καυσίμων αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση θεμάτων  απανθρακοποίησης (ενημερωτικό υλικό θα διανεμηθεί στα μέλη της Helmepa).

Βασικό θέμα των συζητήσεων με τον ΙΜΟ και με το WMU ήταν το έργο-ορόσημο της Helmepa με τίτλο METAVASEA (η ελληνική λέξη για τη «μετάβαση»), που ανακοινώθηκε στο COP28 από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως μία από τις 50 νέες δράσεις της πρωτοβουλίας Green Shipping Challenge. Το METAVASEA τοποθετεί τον ανθρώπινο παράγοντα στο επίκεντρο της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας μέσω της εκπαίδευσης και της επανακατάρτισης 1.500 ναυτικών, επαγγελματιών της ναυτιλίας και εργαζομένων σε λιμένες στη χρήση νέων καυσίμων, στην προσαρμογή στην ψηφιακή μετάβαση, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills). Το πρόγραμμα, επίσης, επιδιώκει να ενισχύσει τη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών και οργανισμών λιμένων σε πρωτοβουλίες απανθρακοποίησης, να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη ναυτιλία και την ετοιμότητα του κλάδου στη χρήση νέων καυσίμων, να συμβάλει στον εντοπισμό ευκαιριών, πιθανών κενών, αλλά και προκλήσεων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως και να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή σε περίπου 10.000 μαθητές, 750 εκπαιδευτικούς και 2 εκ. κατοίκους της Ανατολικής Μεσογείου – ένα “hot spot” της κλιματικής αλλαγής. Το έργο υποστηρίζεται από το Lloyd’s Register Foundation και υλοποιείται με τη συνέργεια 6 εταίρων, 12 συνεργαζόμενων εταίρων και 60 φορέων υποστήριξης σε Ελλάδα, Κύπρο και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Η Σεμίραμις Παληού εκφώνησε επίσης σύντομη ομιλία ενώπιον εκπροσώπων 23 εταιρειών-μελών της Helmepa, όπως και υποστηρικτικών οργανισμών, συγχαίροντας για τα αξιόλογα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της Helmepa, που διεξήχθη στο πλαίσιο της Ακαδημίας της Helmepa (Helmepa Academy), υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2023 και σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής με 3.484 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 1.500 από ξένα πληρώματα, σε 31 webinars και σεμινάρια (συνολικής διάρκειας 156 ωρών) στα οποία συμμετείχαν 185 ναυτιλιακές εταιρείες και οργανισμοί με σκοπό την προώθηση της αριστείας στη ναυτιλιακή κοινότητα. Να σημειωθεί ότι το 90% των συμμετεχόντων αξιολόγησε το πρόγραμμα ως «πολύ καλό/άριστο».

Ως έκφραση της αναγνώρισης της Hemepa προς τον IMO και το WMU για τις μακροχρόνιες και κοινές προσπάθειες για ασφαλή πλοία σε υγιείς θάλασσες, η πρόεδρος της Helmepa, Σεμίραμις Παληού, απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους Arsenio Dominguez και Max Mejia.