Skip to main content

Nαυτική εκπαίδευση, πράσινη μετάβαση και ασφάλεια των λιμανιών στις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας

ΥΝΑΝΠ

Δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς προανήγγειλε ο Χρήστος Στυλιανίδης

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας για το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε σε ομιλία του στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως είπε, πλέον στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να κατανοούν τον σημαντικό ρόλο της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, καθώς «χωρίς αυτήν δεν μπορείς να συναγωνιστείς κανέναν».

Τόνισε ότι ο Πειραιάς θα πρέπει να διατηρήσει τη σημαντικότητά του ως ναυτιλιακός κόμβος, κάτι που σημαίνει πολλαπλές δραστηριότητες και προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν την «πράσινη» μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου, τόνισε ότι ήδη στο υπουργείο Ναυτιλίας έχει συγκροτηθεί για το θέμα μια πενταμελής επιτροπή, που θα έχει ως στόχο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Δήλωσε ότι τα βήματα στο συγκεκριμένο θέμα θα  πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να βασίζονται στην επιστήμη, προκειμένου να μη «πυροβολήσουμε το πόδι μας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση, γιατί πρώτα από όλα είναι αυτές που, είτε το θέλουμε είτε όχι, διαπραγματεύονται για όλους μας στις διεθνείς επαφές και έχουν ρόλο και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Ο στόχος, συμπλήρωσε, είναι πώς θα χειριστούμε την πράσινη μετάβαση, αναφέροντας ότι μπορούμε να αναβαθμίσουμε παράλληλα τη ναυτιλία στο επίπεδο της ευρωπαϊκής επιτροπής με πολλούς τρόπους.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε το 2024 έτος ναυτικής εκπαίδευσης, τομέας που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητές του. Εγώ τώρα που έγινα υπουργός συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο θέμα είναι αυτό της ναυτικής εκπαίδευσης για μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα, είπε, και, επικαλούμενος στοιχεία, τόνισε έως το 2030, σε 2 εκατομμύρια ναυτικών παγκοσμίως οι 800.000 θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε πλοία νεότερης τεχνολογίας και ιδιαιτέρως στα LNG. Τόνισε επίσης ότι μπορεί να έχουμε διάφορες σχολές παντού, αλλά δεν έχουμε γίνει ελκυστικοί από τους νέους για να μπορέσουν να μπουν στο ναυτικό επάγγελμα.

«Χρειαζόμαστε νέους στο ναυτικό επάγγελμα, για να κρατήσουμε την ελληνική σημαία, αλλά και να έχουμε ένα αξιόπιστο προσωπικό στα πλοία μας», είπε ο κ. Στυλιανίδης και προανήγγειλε δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς πριν υπάρξει ένα τελικό συμπέρασμα και φτάσουμε στον τελικό στόχο.

Για το θέμα της ασφάλειας στα ελληνικά λιμάνια είπε ότι είναι ένα στόχος σημαντικός και αφορά την ακτοπλοΐα και την ποντοπόρο. Πρόσθεσε ότι αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς, όπως είπε, αν συμβεί ένα σοβαρό ναυτικό ατύχημα, το κύρος της χώρας και ο τουρισμός θα πληγούν σημαντικά.