Skip to main content

Ναυτιλία: Τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας

YNANP

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές προκλήσεις, οι πολιτικές για απανθρακοποίηση και βελτίωση της ασφάλειας της ναυτιλίας, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου

H υποστήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στο πλαίσιο του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού και των γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και οι τρόποι ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ναυτιλίας με μέτρα διεθνούς εφαρμογής ως απάντηση στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης κατά την 8η άτυπη τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας για ναυτιλιακά θέματα που φιλοξένησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο, την Κύπρο και τη Μάλτα εκπροσώπησαν κυβερνητικές αντιπροσωπείες με επικεφαλής αντίστοιχα την υφυπουργό Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, και τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Κεφαλαιουχικών Έργων, Dr. Aaron Farrugia.

Οι τρεις υπουργοί είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου των τριών σημαντικών ναυτιλιακών χωρών της Ε.Ε., να ανταλλάξουν απόψεις και για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ΙΜΟ.

Συζήτησαν επίσης και για τα νομοθετικά πακέτα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος «Προσαρμογή στον στόχο του 55%» (Fit for 55) και «Εκσυγχρονισμός των κανόνων της Ε.Ε. για την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων» (Maritime Safety Package).

Οι υπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την πάγια πολιτική τους σχετικά με την εφαρμογή διεθνών κανόνων για την ποιοτική ναυτιλία, μέσω του ΙΜΟ, του μοναδικού, δηλαδή, διεθνούς οργανισμού που διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία.

Εξέφρασαν δε την έμπρακτη υποστήριξή τους στον Οργανισμό σε όλα τα ζητήματα, τονίζοντας την ανάγκη για συγκερασμό αφενός της προστασίας του περιβάλλοντος, αφετέρου της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών.