Skip to main content

Ελληνοκινεζικό μνημόνιο συνεργασίας

Δίνει προτεραιότητα στη ναυπήγηση πλοίων και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κίνα

Πιο κοντά στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας φιλοδοξεί να φέρει την Κίνα το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη διαδικτυακά χθες μεταξύ του Shanghai Lujiazui Financial City Council και της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας. Η εν λόγω συμφωνία συνεργασίας είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας και των δύο μερών για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο ναυτιλιακών κέντρων, του Lujiazui και του Πειραιά.

Αφορά θέματα κοινού ενδιαφέροντος που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της διεθνούς ναυτιλίας. Σκοπός της είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας σε εκδηλώσεις και φόρουμ που σχετίζονται με τη ναυτιλία. Εξετάζεται επίσης η δημιουργία μηχανισμού για την τόνωση της επικοινωνίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από τα δύο ναυτιλιακά κέντρα.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει τη δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας της Ένωσης στο Lujiazui με τη βοήθεια του Συμβουλίου Lujiazui, το οποίο θα δίνει στα μέλη της Ένωσης προτεραιότητα συνεργασίας με τα κινέζικα ναυπηγεία για τη ναυπήγηση πλοίων και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Lujiazui για χρηματοδότηση.

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους του προέδρου του συμβουλίου του Lujiazui Financial City o κ. Huang Hongyuan, αντιπρόεδρος της τράπεζας Bank of Communications, και ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Πατέρας αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των δύο λαών και στη συνεργασία τους στον ναυτιλιακό τομέα, η οποία πάντα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές, βασιζόμενη στην κοινή αλληλοκατανόηση και εμπιστοσύνη. Χαρακτηρίζοντας σημαντική την πρωτοβουλία σύναψης της εν λόγω συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω αυτής τα δύο μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα θα έρθουν ακόμα πιο κοντά, βελτιώνοντας περισσότερο τις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής – αρμόδιος για θέματα πλοίων Κώστας Κατσαφάδος συνεχάρη το Shanghai Lujiazui Financial City Council και την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας για την υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των χωρών στον τομέα της χρηματοδότησης.

O κ. Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής του ναυτιλιακού ομίλου Dynacom, αφού συνεχάρη τους εμπλεκόμενους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία του ομίλου του στην Κίνα, αφού έχει ολοκληρώσει την κατασκευή 66 πλοίων σε 8 ναυπηγεία μέσα σε 13 χρόνια. Η εμπιστοσύνη του στην Κίνα αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι ο όμιλός του ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε 2 FSRUs στην Κίνα, τα οποία θα βοηθήσουν τη Γερμανία να αντεπεξέλθει στην έλλειψη φυσικού αερίου. Πιστεύει ακράδαντα στις τεράστιες δυνατότητες επέκτασης και συνεργασίας των δύο χωρών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επανέναρξη της κινεζικής ατμομηχανής μετά τον αποκλεισμό εξαιτίας της πανδημίας θα φέρει αισιοδοξία στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ταμίας της ΕΕΕ και CEO της Ariston Navigation, αναφερόμενος στη μακροχρόνια στήριξη των Ελλήνων εφοπλιστών στην κινεζική ναυπηγική βιομηχανία, μοιράστηκε την κοινή διαπίστωση για τη μεγάλη αλλαγή που έχει επιτευχθεί σε γνωστικό και τεχνολογικό επίπεδο και εξέφρασε την ελπίδα για την περαιτέρω συνεργασία των δύο λαών. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμφωνία, ελπίζοντας ότι οι κινεζικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία απαιτεί υψηλά επενδυτικά κεφάλαια.

Πιο κοντά η ελληνική και η κινεζική ναυτιλιακή βιομηχανία

Από την πλευρα του Shanghai Lujiazui Financial City Council, ο κ. Huang Hong-Yuan διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι η Σαγκάη και το Lujiazui θα βοηθήσουν στη δημιουργία οικονομικών και εμπορικών δεσμών, καθώς και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας. Τόνισε ότι κοιτάζοντας μπροστά, θα πρέπει να ενδυναμώνουμε ο ένας τον άλλον και να ξεκλειδώνουμε τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Θέματα όπως η προώθηση του BRI, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και η ενθάρρυνση της οικονομικής συνεργασίας αποτελούν βασικούς τομείς που θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Sun Feng, πρόεδρος του κινέζικου νηολογίου China Classification Society, χαιρέτισε την ευτυχή κατάληξη της στρατηγικής σχέσης συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία θα προωθήσει σίγουρα την ευημερούσα ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των δύο μερών και θα συμβάλει στην προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τον κ. Γ. Ξηραδάκη και τον κ. Γ. Προκοπίου, νυν πρόεδρο της Μεσογειακής Επιτροπής της CCS, για τη μακροχρόνια υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης της CCS στην Ελλάδα.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης η κ. Li Ying, οικονομική και εμπορική ακόλουθος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο κ. Σπυρίδων Πασχάλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και Δ.Σ. της Attica Group, και η κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, πρόεδρος της ΕΒΕΑ.