Skip to main content

Ζήτημα ανισότητας όρων ανταγωνισμού στην αγορά yachts

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Υπέρ της ελεύθερης αγοράς στις επαγγελματικές ναυλώσεις σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα, αλλά με ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των σκαφών με ξένη σημαία και των σκαφών που έχουν ελληνική επαγγελματική άδεια, τάσσονται, μιλώντας στη «Ν», εκπρόσωποι της αγοράς.

Ανάγκη διευκρινίσεων

Με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής, το οποίο είναι σε διαβούλευση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Goldenport, Γιάννης Δράγνης, επισημαίνει στη «Ν» ότι χρειαζόμαστε ένα νέο νομοσχέδιο που οι διατάξεις του να είναι περισσότερο λειτουργικές. Σημειώνει επίσης: «Στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα σκάφη που έχουν ελληνική επαγγελματική άδεια δεν θα βρεθούν με ανταγωνιστικό μειονέκτημα».

«Θέλουμε μια δίκαιη μεταχείριση», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ερωτηματικά αναφορικά με διατάξεις που χρειάζονται διευκρίνιση. «Διευκρινίσεις από τις οποίες θα διασφαλίζεται ότι οι ξένες σημαίες δεν θα είναι πιο ανταγωνιστικές», σημειώνει ο κ. Δράγνης στη «Ν». Επισημαίνεται ότι στο άρθρο 8 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η δυνατότητα σε σκάφη αναψυχής άνω των 35 μέτρων με ξένη σημαία, εκτός των ελληνικών, να μπορούν να κάνουν επαγγελματικούς ναύλους στη χώρα μας για διάστημα μέχρι 21 ημέρες τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Δράγνη, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα γίνει εξισορρόπηση της διαφοράς κόστους. Οι πρώτοι υπολογισμοί της αγοράς δείχνουν ότι για να υπάρχει εξισορρόπηση θα πρέπει να επιβληθεί τέλος που θα κυμαίνεται από 10% μέχρι 15% πάνω στον ναύλο. Κάτι που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει στον μαθηματικό τύπο που έχει δοθεί στις διατάξεις, δεν ξεπερνά το 0,6% για ένα σκάφος από 60 μέχρι 70 μέτρα.

«Αν αυτό ισχύει, θα πρέπει να αλλάξει» επισημαίνει στη «Ν» ο κ. Δράγνης. Υπογραμμίζεται ότι τα υπό ελληνική σημαία σκάφη είναι πιο ακριβά, αφού μεταξύ άλλων καταβάλλουν και μια σειρά εισφορές, όπως στο ΝΑΤ, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα σκάφη με τρίτες σημαίες.

Ταυτόχρονα, θέτει και θέμα εφαρμοσιμότητας των διατάξεων. Να δημιουργηθεί, για παράδειγμα, ένας μηχανισμός ο οποίος θα είναι ικανός να διαπιστώσει πότε ένα σκάφος με ξένη σημαία θα έχει ολοκληρώσει τις 21 ημέρες ναύλωσης.

Ο όμιλος της Goldenport, εκτός από τα ποντοπόρα πλοία, διαθέτει σήμερα έναν στόλο από επτά superyachts, ενώ κατασκευάζει ακόμα τρία για εκμετάλλευση και ένα για λογαριασμό πελάτη του ομίλου.

Περισσότερη διαφάνεια

Από την πλευρά του o πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού (GYA), Μιχάλης Σκουλικίδης, «εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος». Αναφέρει στη «Ν» ότι χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο τουρισμό, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει ίσους όρους ανταγωνισμού, να είναι λειτουργικό και να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια.

Όπως υπογραμμίζει στη «Ν», θα πρέπει το επόμενο διάστημα, και μέχρι να κλείσει η διαβούλευση του νομοσχεδίου, να έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα θέματα. Θέματα όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα του φορολογικού αντιπροσώπου. Αφού ο πλοιοκτήτης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανευρεθεί, θεωρούμε δεδομένα ότι κάποιος στην Ελλάδα θα έχει την ευθύνη να καλύψει το κόστος σε περίπτωση που το σκάφος δημιουργήσει οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και όχι μόνο. «Να ξέρουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργεί το ναυλοσύμφωνο», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας μηχανισμός ελέγχου του ύψους των ναυλοσυμφώνων, προκειμένου να αποδίδεται και ο ανάλογος ΦΠΑ. Σημειώνει δε ότι μένει να ξεκαθαρίσει επίσης και το αν τα με ξένες σημαίες σκάφη θα απολαμβάνουν και τις μειώσεις ΦΠΑ που παίρνουν τα αντίστοιχα ελληνικά.

Χρησιμοποιεί και το παράδειγμα της ιδιοχρησίας, όταν δηλαδή ο πλοιοκτήτης θελήσει να το χρησιμοποιήσει ο ίδιος το σκάφος για ένα διάστημα, και θα πρέπει να καταβάλει ΦΠΑ για τεκμαρτό ναύλο. «Πώς θα γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός πλοιοκτήτης του σκάφους όταν θα έχει ξένη σημαία;» διερωτάται ο κ. Σκουλικίδης. Aν όλα αυτά δεν διευκρινιστούν, θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική σημαία, τόνισε.