Skip to main content

Ξεκίνησε και πάλι το πρόγραμμα υιοθεσίας πλοίου στα ελληνικά σχολεία

Μια ακόμη σχολική χρονιά άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες και μαζί της το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» / «Adopt a Ship» ξεκίνησε το νέο του ταξίδι με παιδιά του Δημοτικού (Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεις) αλλά και του Γυμνασίου  (Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεις) όλης της χώρας.

Την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021, στις 16:00 συναντήθηκαν διαδικτυακά οι συντελεστές του προγράμματος, οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών και οι εκπαιδευτικοί  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι εκπρόσωποι της PROJECT CONNECT παρέθεσαν στοιχεία για την πορεία και την ανάπτυξη του προγράμματος στα τέσσερα χρόνια που υλοποιείται στην Ελλάδα και ευχαρίστησαν τους εκπαιδευτικούς, τους πλοιάρχους και τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών για τον τρόπο που διαχειρίζονται τις ανάγκες του προγράμματος και την αγάπη που δείχνουν γι’ αυτό ο καθένας από την δική του πλευρά. Επίσης, ζήτησαν την στήριξη των εταιρειών με την διάθεση περισσότερων πλοίων.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Στην διαδικτυακή συνάντηση παρόντες ήταν εκπαιδευτικοί από σχολεία της Αθήνας,  Αλεξανδρούπολης, Άνδρου, Βάρης, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Κύμης, Πειραιά, Φλώρινας, Χαλκίδας και εκπρόσωποι των Ναυτιλιακών Εταιρειών Arcadia Shipmanagement, Ariston Navigation Corp., Astra Shipmanagement, Costamare Shipping Co, Diana Shipping Services, Empire Chemical Tankers, Empire Navigation, Halkidon Shipping, Konkar Shipping Agencies, Queensway Navigation, Roswell Tankers Corp., Seaven Management, Sea Traders, Technomar Shipping και Zim Integrated Shipping.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 83 τάξεις από 37 σχολεία και 70 πλοία από 34 ναυτιλιακές εταιρείες.

Το πρόγραμμα

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΛΟΙΟΥ» / «ADOPT-A-SHIP» υλοποιείται, με έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Οι μαθητές έχουν άμεση επαφή με το πλήρωμα, ώστε να ανακαλύψουν και να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με τη ναυτιλία, τον ρόλο της στη ζωή του ανθρώπου και τη συμβολή της στην οικονομική, ιστορική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Ενημερώνονται για το επάγγελμα του ναυτικού και των άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία, ώστε να γίνει γνωστή η ναυτική παράδοση της Ελλάδας και να υπάρξει συνέχεια. Η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινάει με την υιοθεσία ενός πλοίου από μια σχολική τάξη για έναν ολόκληρο χρόνο. Στο διάστημα αυτό, οι μαθητές επικοινωνούν με το υιοθετούμενο πλοίο μέσω εβδομαδιαίων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail), ακολουθούν το δρομολόγιό του σημειώνοντας την πορεία του σε έναν ναυτικό παγκόσμιο χάρτη (shipping route map), μαθαίνουν για τα εμπορεύματα που μεταφέρει, τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει και τις δραστηριότητες του πληρώματος πάνω στο πλοίο. Τα παιδιά με τη σειρά τους παρουσιάζουν στο πλήρωμα του πλοίου ενημερωτικό υλικό για την τάξη τους, το σχολείο και γενικότερα την πόλη τους.

Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος

  • Κατανόηση του κόσμου που περιβάλλει τα παιδιά, μέσα από το παράδειγμα της ναυτιλίας
  • Ανάπτυξη των ικανοτήτων τους για παρατήρηση, έρευνα, επικοινωνία και αλληλεπίδραση
  • Ομαδική εργασία με τη συλλογή στοιχείων για τη ναυτιλία και τη ζωή του ναυτικού

Γνωστικοί στόχοι του προγράμματος

  • Εξοικείωση με το επάγγελμα του ναυτικού και των άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία
  • Κατηγορίες πλοίων και δραστηριότητές τους
  • Η ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας στην οικονομία και την ανάπτυξη
  • Γνώση χωρών, λιμανιών, πολιτισμών, θαλασσών και ωκεανώ

Το πρόγραμμα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο από τον ΙΜΟ και υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο από την Περιβαλλοντική Οργάνωση CYMEPA και σε άλλα κράτη.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της Μη Κερδοσκοπικής Αστικής Εταιρείας Project Connect, από τον Οκτώβριο του 2018, το όραμα της οποίας είναι να συνεισφέρει στη συνέχεια και εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας, ως «success story», ώστε να προετοιμάσει κατάλληλα τα νέα παιδιά.