Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Εν αναμονή νέας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή από τη χρέωση ΦΠΑ στις υπηρεσίες που προσφέρονται σε πλοία και τουριστικά σκάφη, ανάλογα με τα μίλια που διανύουν, βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε για την παρουσίαση του ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών αναψυχής.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κουβέλης: «Η διαβούλευση η οποία έγινε και η ανταλλαγή απόψεων, εκ των πραγμάτων συναντήθηκε και με ορισμένες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας και όλα εκείνα τα ζητήματα που μας υποχρεώνουν σε εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο. Παρ’ όλα αυτά η κατάληξη του όλου θέματος βεβαίως εξασφαλίζει την εναρμόνιση, αλλά με τρόπο που δεν θα αδικεί την ουσία των πραγμάτων. Η χώρα μας είναι πολυνησία. Δεν έχει δηλαδή τη δομή της Γαλλίας ή της Ιταλίας, στοιχεία τα οποία από την ενωσιακή νομοθεσία είχαν αξιολογηθεί ως αποφασιστικά για τη ρύθμιση του συγκεκριμένου θέματος. Επομένως η δυσκολία ήταν στο να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τον πολυνησιακό χαρακτήρα της χώρας μας με εκείνα τα οποία το συγκεκριμένο ενωσιακό κείμενο μας υποχρέωνε. Και νομίζω ότι το πετύχαμε».
Για το ίδιο θέμα η κ. Παπανάτσιου δήλωσε: «Δεν μιλάμε για αύξηση του ΦΠΑ. Για απαλλαγή μιλάμε. Περιμένουμε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το τελικό κείμενο, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες και το οποίο θα δίνει μια παράταση για να προετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Θα δίνεται η δυνατότητα στο πλοίο να χρησιμοποιεί και κάποια άλλα συστήματα, εκτός από το σύστημα ICIS, για την καταγραφή των πλόων του, όπως είχαν ζητήσει οι φορείς. Νομίζω ότι θα είναι όλοι σύμφωνοι και δεν θα έχουμε συγκρούσεις. Ό,τι συζητήσαμε και τα δύο υπουργεία θα αποτυπώνεται και στο τελικό κείμενο». Σύμφωνα με την πληροφόρηση της «Ν», με το νέο κείμενο υπουργικής απόφασης θα δίνεται η δυνατότητα στα σκάφη αναψυχής να αποδεικνύουν ότι διάνυσαν περισσότερα από 12 ν.μ. συνολικά σε κάθε ταξίδι τους, προκειμένου να τους επιβάλλεται ΦΠΑ στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται και οι οποίες εκτείνονται από τις επισκευές – κατασκευές, μέχρι τους εφοδιασμούς.
Το ηλεκτρονικό μητρώο
Την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Πλοίων («e-Μητρώο Πλοίων»), την οποία δημιούργησαν η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ΑΑΔΕ, παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Την έναρξη της ημερίδας, η οποία διεξήχθη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έκανε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι με «το “e-Μητρώο Πλοίων” αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και διευκολύνονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Δημόσιο, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών)». Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ιδιαίτερα ότι η πλατφόρμα δημιουργήθηκε χωρίς ιδιώτη ανάδοχο, δηλαδή με εργασία αποκλειστικά στελεχών του δημοσίου τομέα.
Ο κ. Κουβέλης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Από τις 15 Νοεμβρίου έχει αρχίσει η μερική λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών. Ως καταληκτική ημερομηνία για την ολική του λειτουργία έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου του 2021. Είναι μια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στην οποία θα φαίνεται η πλήρης εικόνα του σκάφους και της εταιρείας που το διαχειρίζεται. Θα φαίνονται όλες οι τυχόν εκκρεμότητες του σκάφους και της εταιρείας σε θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Οικονομικών».
Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπογράμμισε: «Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πλοίων αποτελεί ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα δηλώνονται όλα τα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σημαίας άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ, ή σημαίας κράτους εκτός Ε.Ε., τα οποία εκναυλώνονται με ολική ναύλωση, καθώς και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια».
Προσέθεσε επίσης: «Με το Μητρώο Πλοίων γίνεται και ένα ακόμα βήμα ως προς τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Μέχρι σήμερα, ανάλογες διαδικασίες καταγραφής τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών γίνονταν χειρόγραφα, σε διαφορετικές υπηρεσίες πολλών υπουργείων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να ενημερωθεί στο σύνολο της πληροφορίας ο κάθε ενδιαφερόμενος».