Την τελετή επίδοσης των βραβείων AMVER στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες οργάνωσε για μια ακόμη χρονιά το Propeller Club του Πειραιά.
Διαχρονικά η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αμερικανικής πρεσβείας, της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υποστήριξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Φέτος βραβεύτηκαν εκπρόσωποι 229 ναυτιλιακών εταιριών που εδρεύουν στην Ελλάδα και οικειοθελώς συμμετέχουν στο δίκτυο διάσωσης ανθρώπινης ζωής και περιουσιών στη θάλασσα με 1.800 πλοία που φέρουν τη σημαία του AMVER.
Στην τελετή, που έγινε την περασμένη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.100 εκπροσώπων του ναυτιλιακού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, το παρών έδωσαν ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η υποναύαρχος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής Meredith Austin, και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο τομεάρχης Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης, ενώ παρέστησαν οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεόδωρος Δρίτσας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Το Λιμενικό Σώμα εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό του, αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη και τους υπαρχηγούς Α και Β, αντιναυάρχους Θεόδωρο Κλιάρη και Αθανάσιο Ντούνη αντίστοιχα, ενώ παρέστησαν οι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχοι Ιωάννης Παυλόπουλος-Αρχηγός Στόλου και Νικόλαος Καφέτσης-διοικητής ΔΔΜΝ, ο υποστράτηγος ΓΕΕΘΑ Χρήστος Πουλιανίτης, αλλά και ο πρόεδρος του International Propeller Club, αντιναύαρχος της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής Joel Whitehead και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του, Μάρθα.
Σχεδόν σύσσωμη εκπροσωπήθηκε η ελληνική Ναυτιλία, καθώς, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γεώργιος Πατέρας, ο πρόεδρος της HELMEPA Γεώργιος Γράτσος, η πρόεδρος του Marine Club και εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά, ο πρόεδρος INTERCARGO Ιωάννης Πλατσιδάκης, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Ιωάννης Χαλάς, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ καπετάν Εμμανουήλ Τσικαλάκης, ο διευθυντής των εκθέσεων «Ποσειδώνια» Θεόδωρος Βώκος, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Καρναβός, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών Γιάννης Κοτζιάς, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας Ανδρέας Ποταμιάνος, καθώς και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πλήθος εκπροσώπων ναυτιλιακών εταιρειών και αντιπροσώπων των περισσοτέρων πρεσβειών στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, Γιώργος Ξηραδάκης, μίλησε για «τη ναυτοσύνη που είναι στο DNA των Ελλήνων» και σημείωσε ότι αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα με την κατάκτηση και διατήρηση της πρώτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη της πλοιοκτησίας. Όπως ανέφερε, «η χώρα μας κατατάσσεται μόλις 7η στον κατάλογο των μεγάλων ναυτιλιακών κρατών στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του DNV GL και της Menon Economics, θέση που οφείλουμε να βελτιώσουμε. Η έρευνα στηρίζεται σε τέσσερις παραμέτρους, όπως η ναυτιλία, η ναυτιλιακή τεχνολογία, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση και νομοθεσία και τέλος τα λιμάνια και οι υπηρεσίες logistics. Είναι παράμετροι που χρήζουν εκμετάλλευσης του DNA μας, Dedication (αφοσίωση), Navigation (πλοήγηση), Acceleration (επιτάχυνση)» τόνισε. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις ελληνικές εταιρίες να εγγράψουν τα πλοία τους στο δίκτυο AMVER για να γίνουν μέλη της διασωστικής αλυσίδας, αποδεικνύοντας ότι το ναυτιλιακό επιχειρείν είναι μια έννοια που ανοίγεται πολύ ευρύτερα από το καθαρά οικονομικό πεδίο δράσης. Τέλος, ευχαρίστησε τα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας και ιδιαίτερα τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνεχή υποστήριξη και τη συνεργασία τους στη διατήρηση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Αμερικής.
Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Πάιατ είπε μεταξύ άλλων ότι «το πρόγραμμα Amver έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και, ενώ ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, η εφαρμογή του εδώ στην Ελλάδα το κατέστησε παγκόσμια επιτυχία – και θέλω να ευχαριστήσω το Propeller Club γι’ αυτό. Η συμμετοχή σας, όμως, στο πρόγραμμα Amver είναι μόνο μια πτυχή των μακροχρόνιων και βαθιών δεσμών της Ελλάδας με την Αμερική. Κατά το περασμένο έτος, η πρεσβεία μας έχει κάνει συστηματική προσπάθεια να αυξήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα στον ναυτιλιακό τομέα» ανέφερε ο κ.Πάιατ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των ναυτιλιακών δεσμών των δύο κρατών, καθώς και των επενδυτικών και εκπαιδευτικών συνεργασιών τους στον τομέα της Ναυτιλίας.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Ελλήνων ναυτικών στη διάσωση, σε πολύ δύσκολα περιστατικά, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και άριστες δεξιότητες, γεγονός που επιβεβαιώνει καθημερινά πως «η ναυτιλία και η προσφορά είναι στο DNA μας». Στόχος του υπουργείου, είπε, είναι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, με στόχο την προσέλκυση νέων Ελλήνων ναυτικών στο επάγγελμα, και η διατήρηση της ελληνικής ναυτιλίας στην κορυφή.
Με τη σειρά της, η υποναύαρχος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, Meredith Austin, έκανε ιστορική αναδρομή του συστήματος AMVER και παρέθεσε τέσσερα αξιοθαύμαστα περιστατικά διάσωσης ανθρωπίνων ζωών από ελληνικότητα πλοία, κάνοντας σαφή στο κοινό την πραγματική χρησιμότητα του συστήματος.
Ο προέδρος του International Propeller Club, αντιναύαρχο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, Joel Whitehead, εξήρε το έργο του δσ του Propeller Club Πειραιά και τον δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα και τα πλοία.
Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, το Club απένειμε βραβεία σε τρία εκ των παλαιοτέρων μελών του Propeller Club, για τη μακρόχρονη αφοσίωση στα ιδανικά του. Τα βραβεία έδωσε ο κ. Whitehead στους Γεώργιο Ζάρβανο, Στέφανο Κωστόπουλο και Καπετάν Ιωάννη Πιπεράκη.
Εκτός από τις εταιρείες που βραβεύτηκαν, τιμήθηκαν ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος για τις συνεχείς προσπάθειές του στη διατήρηση της ελληνικής Ναυτοσύνης και την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης (TEENS) της χώρας, στη Χίο. Ο πρόεδρος του δσ του Propeller Club Πειραιά Γ. Ξηραδάκης, μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ και τον επικεφαλής της Επιτροπής Ναυτιλίας του Club Λάμπρο Χαχάλη, του παρέδωσαν το βραβείο μαζί με ένα τιμόνι πλοίου. Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, σε κλίμα συγκίνησης για τη βράβευσή του, εξέφρασε τον φόβο του ότι ο κίνδυνος να χαθεί η ελληνική τεχνογνωσία στην ελληνική ναυτιλία είναι υπαρκτός, καθώς σήμερα οι Έλληνες ναυτικοί δεν ξεπερνούν τους 15.000 και οι περισσότεροι εξ αυτών απασχολούνται στην ακτοπλοΐα. Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον κλάδο και όλους τους φορείς να συνδράμουν για τη συνέχιση της μακραίωνης ελληνικής ναυτικής παράδοσης.
Τέλος ο Benjamin Strong, διευθυντής Δημόσιων Σχέσεων των AMVER της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του AMVER, σημειώνοντας ότι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα θεωρείται ηγέτης του δικτύου αυτού, αφού κατέχει το 11% του συνολικού στόλου των πλοίων AMVER.
Τελευταία βράβευση της βραδιάς ήταν η βράβευση των νικητών του πρώτου φιλανθρωπικού διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργανώθηκε από το Club. Ο διαγωνισμός διεξήχθη μεταξύ πληρωμάτων πλοίων που είναι στο δίκτυο AMVER και το έπαθλο ήταν η χρηματική συνεισφορά από το Club σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που επέλεξε η ναυτιλιακή εταιρεία του «δόκιμου φωτογράφου»-μέλους του πληρώματος πλοίου της εταιρείας. Δέκα φωτογραφίες βραβεύτηκαν και τα χρηματικά βραβεία θα δοθούν, σύμφωνα με τις υποδείξεις των νικητών ναυτιλιακών εταιρειών, στα Ιδρύματα: Χαμόγελο του Παιδιού, ΕΛΕΠΑΠ, Μαζί για το παιδί, Προστασία Σπαστικών – πόρτα ανοικτή, Κιβωτός του Κόσμου, Χατζηκυριάκειο, Θεοτόκος, «Κώστας Δόμβρος» Ελληνική Επιτροπή Εκπαίδευσης Νέων Κενυατών.
Τη βραδιά «έντυσε» μουσικά η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής και η ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.
naftemporiki.gr